waiTse1@G 發表於 2021-5-20 21:06

coffee430coffee 發表於 2021-5-20 14:01
唔洗客氣

用咩牌子器材都好,只要兩邊都支援Dolby Digital Plus/Dolby TrueHD音效 ...

師兄,部碟機我睇返info是Dolby Digital Plus7.1咁即係米出唔到天空聲道?

coffee430coffee 發表於 2021-5-20 21:13

waiTse1@G 發表於 2021-5-20 21:06
師兄,部碟機我睇返info是Dolby Digital Plus7.1咁即係米出唔到天空聲道?

你soubdar有冇顯示atmos?
如果soundbar有顯示atmos,即係已經出緊atmos

waiTse1@G 發表於 2021-5-20 23:08

coffee430coffee 發表於 2021-5-20 21:13
你soubdar有冇顯示atmos?
如果soundbar有顯示atmos,即係已經出緊atmos

Soundbar當時有顯示atmos,但係天空聲道都是前後一齊發聲,碟機我睇info顯示DDP7.1我以為是唔支援天空聲道,可能真係要揾samsung師父檢查下係米有問題{:1_332:}

coffee430coffee 發表於 2021-5-20 23:25

waiTse1@G 發表於 2021-5-20 23:08
Soundbar當時有顯示atmos,但係天空聲道都是前後一齊發聲,碟機我睇info顯示DDP7.1我以為是唔支援天空聲道 ...

你呢個情況真係好特別。。。

但你睇有atmos嘅電影/戲/netflix時都係4個天空聲道發聲?

電視顯示果個音訊冇問題,重點都係soundbar顯示到atmos就已經係播緊atmos音效。。。

可能真係需要搵samsung維修部檢查吓。。。

avgod 發表於 2021-9-19 11:49

q900T/q950T 出左新firmware 1020.1, 有無師兄試左 ?

avsuperman 發表於 2021-9-19 12:19

問過,SB唔同獨立喇叭,係做唔到獨立發聲,我都入左條SB玩
頁: 1 [2]
查看完整版本: Samsung Q950Tsoundbar test tone

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。