茶母 發表於 2021-5-11 08:51

singgor 發表於 2021-5-10 21:52
Concept 3 係6Ω的,,但我反覆試過AV Amp set 4Ω之下,重聽容易拍邊嘅段落,用極大音壓而不拍邊,應該 ...

我睇stereophile 資料話佢係 4Ohms, 但不論6Ohms定4Ohms都好,

都係低過8Ohms, 咁情況最好都係AV Amp set 做4Ohms好啲,

等AV Amp 响高輸出時會控制減少過荷失真, 反而有助保護喇叭,

喇叭Ohm數其實只係一個大約數, 因為實際上不同輸入音頻係會有唔同阻值,

當大音量同全頻播放時, 喇叭需要更大功率, AV amp本身供電已經有限, 自然容易頂唔住,

所以咪會有4, 6, 8Ohms你選,

你話set 4 Ohms 之後可以大音量反而冇問題係因為已經响線路上做咗修正, 而家啲技術好成熟,

唔係咁易聽得出,

當然如果想更好你可以加後級啦

singgor 發表於 2021-5-11 09:55

茶母 發表於 2021-5-11 08:51
我睇stereophile 資料話佢係 4Ohms, 但不論6Ohms定4Ohms都好,

都係低過8Ohms, 咁情況最好都係AV Amp se ...

我係#4己有講、曾用 pass lab x350 後級都會拍邊、應該夠大電流、大功率吧?

LoMichael@G 發表於 2021-5-11 13:12

想知點解改了用4 ohm 後機身無咁熱?

singgor 發表於 2021-5-11 14:50

LoMichael@G 發表於 2021-5-11 13:12
想知點解改了用4 ohm 後機身無咁熱?

係、原用8ohm、非常熱、簡直辣手、轉用4ohm、機身只是微溫、咁簡單就能解決機身溫度、喇叭拍邊問題(我嘅個案中)、有啲ching解釋、set 4ohm係會減電壓、減電流會冇曬力嘅講法啱啱相反、真令人費解?

LoMichael@G 發表於 2021-5-11 16:31

singgor 發表於 2021-5-11 14:50
係、原用8ohm、非常熱、簡直辣手、轉用4ohm、機身只是微溫、咁簡單就能解決機身溫度、喇叭拍邊問題(我嘅 ...

我發現就算無訊號都會無咁熱,Denon 是用AB 類放大,可能設到4 ohm時 A 類放大部份的偏壓降低,待機的消耗隨之降低,所以無咁熱。

ericwpk 發表於 2021-5-11 17:42

Google 4ohm speaker 8ohm amplifer 都有好多討論文
大部分都話唔好開盡個 volumn 都 ok 不過始終唔建議咁做

singgor 發表於 2021-5-16 11:19

哈哈!原來十幾年嚟擺咗個大烏龍、以為amp唔夠班、大音壓下令到個喇叭發出啪啪聲以為係拍邊、早兩日移走面網後、大大音壓下都再聽唔到啪啪聲、我估原因係面網架係金屬框、喇叭面板係石屎、大音壓下互相撞擊發出啪啪聲、再聽返之前經常拍邊嘅段落、用到極大極大音壓都再聽唔到啪啪聲了、總算解決咗個疑問。

MDLP 發表於 2021-5-16 11:22

singgor 發表於 2021-5-16 11:19
哈哈!原來十幾年嚟擺咗個大烏龍、以為amp唔夠班、大音壓下令到個喇叭發出啪啪聲以為係拍邊、早兩日移走面 ...

我隻svs都係咁
原來係個金屬網

singgor 發表於 2021-5-16 11:47

MDLP 發表於 2021-5-16 11:22
我隻svs都係咁
原來係個金屬網

係呀!其實都怪自己唔夠細心、兜咗個大圈、原來咁小事

Jazzgd1 發表於 2021-5-16 12:10

singgor 發表於 2021-5-16 11:47
係呀!其實都怪自己唔夠細心、兜咗個大圈、原來咁小事

令我想起呢個故仔
這名男子身體一向健康,不久前洗澡時發現自己的陰部發青,於是急忙到醫院就診,醫生檢查後認為睪丸可能有腫瘤,必須及早處理,勸他將一側睪丸切除。

這位吳先生聽從了醫生的建議,但手術後發青的現象並未消失,再次就診時醫生認為有必要把另一側睪丸也切除掉。

他不甘心,就轉到別家醫院,檢查了半天也查不出病因,後來發現吳先生穿的是墨綠色的軍用內褲,跟他陰部的顏色十分接近,最後認定他的陰部發青其實是內褲脫色所致。

原來,吳先生對軍用品情有獨鍾,在當地一家商店買了一打軍用內褲,沒想到是劣等貨,不斷褪色導致陰部發青,加上醫生誤診,平白割掉了好好的睪丸。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 長期用4Ω有問題嗎?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。