hkseller007 發表於 2021-4-2 17:35

我又淘部電視先,高性價比QLED 三星55Q70R

之前見咁多師兄淘電視攪到我心癢癢,由55CX睇到55A90J,差點落左order去A90J。但思先想後,見QLED平好多,又做多次功課,睇下Q70T,Q80T。但最後選取嘅係舊款舊款55Q70R,因為性價比太高了。

80T唔可以算80R嘅升級,一般評論係80T只係70R嘅升級,其實全球都係70T平過70R都反映到。今次入70R,貴70T三幾百人仔,但同80T比平千幾,所以最終選擇呢個。

雖然70R比70T仲要貴,但我覺得贏左backlight (direct full array 4x vs Dual LEd),dimming technology (ultimate vs supreme UHD dimming),HDR(Quantum HDR 8x vs Quantum HDR),同喇叭(40w vs 20w),呢三舊水係勁抵。

講番落order,淘寶真係膽博膽,虫虫無貨,只有周圍揾,預左total loss,求其一間就算。佢唔肯直送,只能集運,打木架加埋所有野,到港計番要49xx,其實唔平,如果香港有水貨70R,貴三舊我都會俾,可惜一般都無,加上我自己都想試下淘電視想上黎分享,就玩一次。落order係3月29上午,集運攪晒4月1日晚送到屋企,剛好假期可以玩,正!

到於部機,不用五千勁扺玩。跟呢度師兄條link轉左港版,方便到爆。其實佢個教學係for大陸人用,基本香港人係香港用只係選番香港,其他default就得,唔駛乜野每個screen拍照。Set好機,睇Netflix靚過以前用FireTV4K好多,可能係我以前用樂視cheap覇55寸嘅關係,睇電視直接搜台方便無問題,個40W嘅喇叭都好正,夠晒。暫時只試左Netflix Aquaman,我個仔同老婆都話完全兩個感覺,以不用五千蚊計,佢地比100分。我仲未買到XboxSeriesX,呢幾日試下部舊Xbox S,之後再update下。

暫時不滿係個遙控,反應差,整到手指好累。可能要用番以前個logitech萬能遙控或者用app。

整體來講,五千蚊抵,不過要淘好浪費時間,最煩係同集運傾,因未試過打木架好驚。送到黎開個木架又要時間拆,又要送去垃圾站。俾我選多一次,如果香港水貨貴300我一定選水貨。

下面付兩條link,一係之前師兄post過出黎嘅關於轉區的。
第二次係70T同70R比較,我覺得好好所以同大家分享一下。

https://sspai.com/post/59549
https://tvdifference.com/samsung-q70t-vs-q70r/

raylee 發表於 2021-4-3 16:50

我本身都想買Q70R。但無貨,最後香港港入Q80R,水貨。

好似8599。 無投訴

hkseller007 發表於 2021-4-3 17:27

raylee 發表於 2021-4-3 16:50
我本身都想買Q70R。但無貨,最後香港港入Q80R,水貨。

好似8599。 無投訴

55”?係都幾貴喎。

raylee 發表於 2021-4-3 19:38

hkseller007 發表於 2021-4-3 17:27
55”?係都幾貴喎。

55黎

係比淘寶貴,但包埋送貨同唔駛等, 開箱CHECK到有壞有爛即換

比較下都係買水貨比較方便及低風險

SimonHon@FB 發表於 2021-4-3 21:32

👍
淘TV 真係好擔心個物流

hkseller007 發表於 2021-4-3 22:07

raylee 發表於 2021-4-3 19:38
55黎

係比淘寶貴,但包埋送貨同唔駛等, 開箱CHECK到有壞有爛即換

淘真係煩,所以其實香港做水貨都其實仲有得做,不過應該網店先生存到。其實80R我都有諗過,因為升級完都有4k120p,又有個靚靚盒,我都有些心郁。但升呢一級貴太多,最後決定留黎買XboxSeriesX好D.

Mosque 發表於 2021-4-3 22:29

5.1外星人 發表於 2021-4-5 00:13

水貨爭一倍價錢,好難抗拒{:6_148:}

hkseller007 發表於 2021-4-5 10:48

有師兄問有關打木架,在此回覆一下吧。

我用集運的,因賣家不肯直發。由賣家到集運佢用順豐,集運發貨後,通知集運,叫佢收貨時開盒通電試機,無問題才簽收。之後叫佢打木架,我上次佢收一百,打完木架會重左,然後按新重量收費集運。我上次集運係203人仔,連打木架共303人仔。

radiohead297 發表於 2021-4-5 14:54

hkseller007 發表於 2021-4-5 10:48
有師兄問有關打木架,在此回覆一下吧。

我用集運的,因賣家不肯直發。由賣家到集運佢用順豐,集運發貨後, ...

謝謝
頁: [1] 2
查看完整版本: 我又淘部電視先,高性價比QLED 三星55Q70R

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。