Big_McIn 發表於 2021-3-27 06:00

kingyan 發表於 2021-3-27 02:34
要搞清楚不是話TB的是假, TB我每月都買幾千蚊附件番來玩, Egreat A15我都是TB買寄落來, 這是今日到

https://ca.images.search.yahoo.com/search/images?p=mk+sockets+interior+design&fr=yfp-t-s&imgurl=https%3A%2F%2Fwww.tlc-direct.co.uk%2FImages%2FProducts%2Fsize_3%2FMKK2946.JPG#id=3&iurl=https%3A%2F%2Fwww.tlc-direct.co.uk%2FImages%2FProducts%2Fsize_3%2FMKK2946.JPG&action=click
以上MK 式孖位,全用銅柱連接,揭開一般排蘇,L, N, G一樣用銅柱連接。

唔係潑冷水,只是睇見淘記嘢,將美式插座,自行亂改扮好嘢出售。

兩隻美式,用幼小軟身線做jumpers串連,L x2 , Nx2,G x1{:12_779:}

咁就死得,我們要知,G線粗幼要與L和N一樣。

電工舖設,是用線連喎! 對,全用#16/#14 L, N, G 相同粗幼串聯,呢件土制美式嘢,用於2台 Pass Labs 600.5,相信會發熱,改裝在環迴電路32A上更恐怖危險,我唔buy。{:6_192:}

kingyan 發表於 2021-3-27 09:17

Big_McIn 發表於 2021-3-27 06:00
https://ca.images.search.yahoo.com/search/images?p=mk+sockets+interior+design&fr=yfp-t-s&imgurl=h ...

Big SIr 線是自己加上去未整好,只是面板來自TB, 我一路整一路看POST76,
另外條線都唔幼, 單條等同2.5線, 是Nordost 散線來, 果幾條線仔$380呎,
Big SIr 2 台Pass Labs 600.5,插在32A環迴電路用乜接駁方式都好危險,
要拉獨立電啊, 玩得音響一定要用獨立電啊

Big_McIn 發表於 2021-3-27 09:43

kingyan 發表於 2021-3-27 09:17
Big SIr 線是自己加上去未整好,只是面板來自TB, 我一路整一路看POST76,
另外條線都唔幼, 單條等同2.5線, ...

Kingyan Ching

獨立電做了一個,多一條管都通唔到,無可能拆廚房拉多三組獨立電。

在加有四組(15A x 4)獨立電。

我唔知你是否装在15A獨立電,定改在32A環迴電上,如在32A上用美式一定非科學。

串聯一定單支實蕊,#14最好。

600.5 x 2用在英式32A環迴在港合規格,安全及科學的。

kingyan 發表於 2021-3-27 09:53

Big_McIn 發表於 2021-3-27 09:43
Kingyan Ching

獨立電做了一個,多一條管都通唔到,無可能拆廚房拉多三組獨立電。

我都是廚房拉出來, 膠喉最盡只可過兩組4mm2, 及獨立水氣再加獨立跳制,
不過我覺得獨立電不是求安全, 只是求好聲

Big_McIn 發表於 2021-3-27 10:31

kingyan 發表於 2021-3-27 09:53
我都是廚房拉出來, 膠喉最盡只可過兩組4mm2, 及獨立水氣再加獨立跳制,
不過我覺得獨立電不是求安全, 只 ...

Sure。

獨立電是求好聲,㬔管其實可加多兩組線,但十年前,LED未普及,其中一組供天花燈飾用。

我都想向大家講,其實家內是環迴電路,雪柜洗衣機等在廚房,廳房的32A就是獨立電,只要家內不用風扇,不用抽濕機,不用home plug,32A就只供套嘢用,因32A,萬不能改美式。{:6_182:}

所以,我實有兩組獨立電,15A + 32A,用時再要挑剔,將光纖 Modem和Router都關掉。

PS :T5管一定要改LED。{:6_142:}

快活人 發表於 2021-3-27 15:00

kingyan 發表於 2021-3-27 02:34
要搞清楚不是話TB的是假, TB我每月都買幾千蚊附件番來玩, Egreat A15我都是TB買寄落來, 這是今日到

重料制作{:1_328:} {:1_328:} {:1_328:}

Big_McIn 發表於 2021-3-29 08:04

快活人 發表於 2021-3-27 15:00
重料制作

快活Ching,請你睇清楚,已無 G 位直接接地,只可以靠左邊修螺絲時靠螺絲接底盒,若底盒無落地,咁就飲可樂。

美式接駁,地線必須直接接入插座本身,將地單支和可見的線耳一齊入G位,總有一份接觸不良。
https://www.youtube.com/watch?v=jrckUB1Fa4k&t=113s

G位結構是怎樣?看不清。總括而言,不是user friendly。

此類淘記摩改嘢,完全不文明,不科學。{:6_125:}

kingyan 發表於 2021-3-29 23:04

Big_McIn 發表於 2021-3-29 08:04
快活Ching,請你睇清楚,已無 G 位直接接地,只可以靠左邊修螺絲時靠螺絲接底盒,若底盒無落地,咁就飲可 ...

Big Sir 其實本身相片我又未整好, 我又冇影裝上牆實況出來, 那你又知我有冇駁地, 又知我地有冇打線耳咁神奇,
我本身發這張相意思並非討論分享安裝牆蘇, 原意只是分享我都買唔小淘寶野玩咁解, 這件是剛剛收到是也,
這POST也只是討論 [ AIM FLR2 HDM 新貨是否Made In China ? ]
煩請盡量討論標題, 不要離題, 這問題就是㸃解香港Hi Fi討論區網民不願意出POST討論的原因

Big_McIn 發表於 2021-3-30 00:47

kingyan 發表於 2021-3-29 23:04
Big Sir 其實本身相片我又未整好, 我又冇影裝上牆實況出來, 那你又知我有冇駁地, 又知我地有冇打線耳咁神 ...

Ching,

我都是回應帖內#19你件保品,看似是成品,你可能好識玩佢的大師。
我嘅理念就是發燒講科學,非科學的,為安全起見,都要點出來。
相放了出來就預人會回應的,需知網上大把對電不清不楚的人,會問下人,以為螺絲落地搞掂,另算保品唔落地都過到電,曰系Amp都無地線,只要連線接其中一件落地,用他錶check器材金屬,又與地會通喎咁解。若將佢駁在環迴32A上就完全非科學,非理性,但實在有人會見樣學樣,仲誤以為重料制作。
保品G jumper兩端外邊綠色絶緣物看似是線耳絶緣結構,G端結構被遮擋,看不清,如何再接地線是䛧。
各地政府執法,一向出名虎頭蛇尾,上世紀末政府要優化本地供電規則,新落成樓宇,統一行環迴電路,灯制插座分家,港內出售電器箱線插頭13A化,當時街舖所售美式箱線,插頭及插座,均標明只供遊客購買,不合香港使用警告字眼,但自從淘記出場,百花齊放,香港街舖為生存,故態復萌,美式再萬歲。
在港玩美式是不合規格,我2009年入會都指出了,13A 220vvs 15A 125v 是不同電路,BS vs UL 認正,更可況還有環迴及放射,電路過荷發生火警,常有新聞可追,安全第一,發燒其次。

PepperFish@FB 發表於 2021-3-30 08:22

kingyan 發表於 2021-3-27 00:17
唔知可線身會否分到MIJ還是MIC呢

我睇過條MIJ缐身,應該分唔到,除非MIC有寫明😂
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: AIM FLR2 HDM 新貨是否Made In China ?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。