ronan 發表於 2021-3-22 20:21

Crossover frequency 設定問題

依家用緊的陳年器材如下:
amp: ONKYO SR707
front speaker: JBL E30 (50hz - 20khz)
centre speaker: JBL EC25 (80hz - 2khz)
rear speaker: Pure Resonance Audio MC2.5B (150hz-2khz)
subwoofer: kef

最近入左m&k v8 compact ,但仲未送貨,當時試聽時,發覺比想象中有d 距離,例如打得唔係咁好力,唔算打得快和收得快,因為有時聽d 座地喇叭+power amp/integrated amp ,低音打得更加有力,直頭打到頂心頂肺,但因為屋企空間有限,m&k v8 夠細,都要接受,但我發覺m&k v8 的低音唔會庶人聲和樂器聲,相返依家用緊的kef subwoofer 會庶左人聲和樂器聲

我試過把喇叭set 80hz, 90hz 和100hz ,發覺人聲會較沉和較濛,但如果set 120hz ,人聲會清返好多,請問呢個係av amp 問題? 定係喇叭問題?

今次換左subwoofer ,我下一步就換馬仔7015, 再下一步換b&w 704s2 或kef r5, 請問馬仔7015 , b&w 704s2/kef r5 會唔會都有以上問題?

rach 發表於 2021-3-22 20:41

我以前用過AV amp推B&W舊喇叭都有聲濛的問題, 原因一来B&W舊喇叭係比較大食, 二来AV amp.力水唔夠😗

ronan 發表於 2021-3-22 21:32

rach 發表於 2021-3-22 20:41
我以前用過AV amp推B&W舊喇叭都有聲濛的問題, 原因一来B&W舊喇叭係比較大食, 二来AV amp.力水唔夠😗 ...

咁即係以我的情況計,應該係部onkyo sr707 唔夠力,所以set 80hz, 90hz 和100hz 時,個中置人聲好沉,而唔關喇叭事?

其實我以前用denon av amp 都有同一個問題,要把crossover frequency set 做120hz, 同埋把喇叭set 做small, 咁先會清

b&w 的喇叭好神奇,高音會出返樂器聲的高音,中音會出返人聲,相比起其他喇叭,例如kef ,人聲好似拉高左咁,同樂器聲差不多frequency

請問如b&w 704s2 計,如果買integrated amp ,應該會買幾錢先會好力?

rach 發表於 2021-3-22 22:26

咁即係以我的情況計,應該係部onkyo sr707 唔夠力,所以set 80hz, 90hz 和100hz 時,個中置人聲好沉,而 ...

因為日系入門AV amp推力有限, 如果將分頻Set高D, 即減輕左Amp負擔, D音自然無咁濛
師兄如果换7015, 推力好左, 以上問題應該會改善😊

MDLP 發表於 2021-3-23 00:56

咁即係以我的情況計,應該係部onkyo sr707 唔夠力,所以set 80hz, 90hz 和100hz 時,個中置人聲好沉,而 ...

用最貴嗰部8500推full range都發揮唔盡對704s2

就算畀你發揮到704s2
V8根本就追唔704s2

onlinevengeio@G 發表於 2021-3-23 11:05

The fact that I have used the av Denon av amp before, all have the same problem: set the crossover frequency to 120hz and put the speaker small, to

speaker b & w will clear first. The treble will return to the highs of the instrument, and the mids will return to the human voice,impostor relative to other speakers. For example, kef, the human voice seems to rise to the left, the same frequency with instrument sounds, such as the b & w 704s2.

MDLP 發表於 2021-3-23 12:28

玩80Hz將座地書架化
玩120Hz就直頭衛星化

tony019002 發表於 2021-3-23 17:40

crossover都真係要不斷試
試到岩口味為止
特別換左喇叭之後

NM0101 發表於 2021-3-23 18:31

AV奶用緊ca前後級去推704s2,聽感都好似仲差少少野,只用馬仔7015就更加......

ronan 發表於 2021-3-23 19:53

MDLP 發表於 2021-3-23 00:56
用最貴嗰部8500推full range都發揮唔盡對704s2

就算畀你發揮到704s2

咁要用幾多錢的power amp/integrated amp 先會夠力推b&w 704s2?

同埋我聽歌多,所以諗住買左馬仔7015 之後,再加integrated amp,但唔記得中置會係b&w HTM72 S2

所以如果用b&w 704s2, 應該要用5.1 power amp, 而唔可以用2 channel 的integrated amp?

同埋704s2 的低音會勁過m&k v8 compact?

因為我發覺m&k v8 的subwoofer 打出黎的爆炸力係弱過座地喇叭好多,可能因為陳列室用左blackfire 模式放置subwoofer ,低音係潛得深左,但力水弱左
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: Crossover frequency 設定問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。