sharkpigyu 發表於 2021-3-21 20:07

Zidoo UHD3000 媒體播放器 開箱

一直好想試下玩呢啲萬能播放器 今日終於行動試下玩下!
留意左好多post 發現Zidoo呢個牌子都幾多人用下 評價都唔錯 適逢UHD3000剛剛出左幾個月 心目中已經target呢部!{:1_335:} 講真 呢部機造工都好唔錯 幾紮實 第一下攞上手感覺好良好{:1_328:} 除左買呢部機 我仲買左2個14TB HDD 一條Monster光纖HDMI 至於條PC同避震墊就用返啲舊野!
剛剛接駁好曬所有野 聽日慢慢試真佢{:1_338:} 希望可以有部LX800 7成功力就已經好滿意啦!

Big_McIn 發表於 2021-3-22 03:55

1. 我都有興趣,播.iso之類穩定嗎?

2.是否100-240v?

3. 所謂USB Audio,實是Printer USB,接線另一端要 Type C接 mobile disc好難搵。

4. 有無試過HDSMI -- Coaxial/Optical adapter 用 BD player(SACD) 做transport 接入3000,是否可解碼?
https://kknews.cc/zh-hk/digital/5jb8p96.html

Thank you for your包膠{:12_752:}

raylee 發表於 2021-3-22 15:30

我都係Zidoo 用家,我就pass 呢代直接等8K 版本

avgod 發表於 2021-3-22 16:48

好落本啊 恭喜~ 主要用黎播HD資源? 係咪BT下載?

Big_McIn 發表於 2021-3-23 02:25

avgod 發表於 2021-3-22 16:48
好落本啊 恭喜~ 主要用黎播HD資源? 係咪BT下載?

Ching,BT download?{:12_800:}

是將自己的碟做份backup,或睇自己拍的片。{:12_785:}

ringo_929 發表於 2021-4-2 05:29

咁貴嘅機,只支持到單層DV, 簡直係笑話。
我都用過Zidoo, 佢啲聲音好似低音下不去,高音上不來的感覺。

sanlamsan 發表於 2021-4-2 07:02

ringo_929 發表於 2021-4-2 05:29
咁貴嘅機,只支持到單層DV, 簡直係笑話。
我都用過Zidoo, 佢啲聲音好似低音下不去,高音上不來的感覺。 ...

咁有冇好機推介?

commail 發表於 2021-4-2 09:55

暫時市面上好似無真正支援雙層杜比的媒體播放器

fai514 發表於 2021-4-2 10:21

小弟唔明...想問下乜嘢係單層雙層dv,即係點?

Lacrimosa 發表於 2021-4-2 12:16

fai514 發表於 2021-4-2 10:21
小弟唔明...想問下乜嘢係單層雙層dv,即係點?

串流片源嘅Dolby Vision是DV Profile 5(例如NetFlix,Apple Tv),係基於10bit色深,解碼負擔比較少,就係成日講嘅單層Dolby Vision(Single Layer)。而UHD Blu-ray 碟用嘅係DV Profile 7,即係12Bit 嘅Dolby Vision ,信號分成一個基本層同一個增强層,基本層(base layer )係4K H.265 HEVC Main 10 YUV420 10-bit,增强層係1080P嘅H.265 HEVC Main 10 YUV420 10-bit,而把呢兩個合成變做12bit嘅 DV,就係成日講嘅Dual Layer Dolby 喇,據我了解就係咁,有錯請指教{:1_253:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: Zidoo UHD3000 媒體播放器 開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。