TaylorSung@FB 發表於 2021-3-10 23:40

求 Sound Bar Upgrade 推介

而家用緊
Soundbar: YSP-5600
Subwoofer: JL-108D

想Upgrade Soundbar, 因為佢唔support HDR 同埋我部電視又唔support eARC.

請問有無捱介? 而家係咪得 Ambeo 係最全面?

vincent369 發表於 2021-3-11 00:05

睇4K碟,還是4K Netflix ,電視有冇內置4K Netflix apps?

TaylorSung@FB 發表於 2021-3-11 00:34

vincent369 發表於 2021-3-11 00:05
睇4K碟,還是4K Netflix ,電視有冇內置4K Netflix apps?

我睇TVB / VIUTV 電視最多,

其次就ROKU 睇 Netflix & Disney+ (而家要影音分家先出到HDR & Atmos)

vincent369 發表於 2021-3-11 01:49

聽過YSP 5600,但未聽過Ambeo...唔肯定值唔值得再付出..因為5600已經覺得好唔錯...亦可能這原因一直未見其後繼機。
本來如果Panasonic UB820有內罝4K Netflix apps 有雙HDMI有機會解決pass-through 問題但佢冇Disney +apps, 聽聞遲D Panasonic 電視會加呢個apps..
或者HDMI 分線器係唔係解決方案...好似呢D...但自己冇用過...可能有其他更相宜價格產品(其實唔需要eARC)
另外Netflix / Disney + Dolby Atoms ARC已可應付
https://hdfury.com/product/4k-arcana-18gbps/
https://youtu.be/6kpsJMMLWEk

TaylorSung@FB 發表於 2021-3-11 02:01

我覺得5600都出左噤耐......係時侯upgrade下,但又驚up完分別唔大

分線器,我而家用緊淘寶野咋,同台灣個隻HDFURY分別係唔係都大?

用緊呢隻分線器
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.11e02e8dK9N6Q3&id=572818227267&_u=b37tecit4ad7

WongMo@G 發表於 2021-3-12 00:43

TaylorSung@FB 發表於 2021-3-11 02:01
我覺得5600都出左噤耐......係時侯upgrade下,但又驚up完分別唔大

你player無得聲畫分開出嗎?
我之前都有用5600,其實聲音入5600,畫面直上電視已解決了問題,係無earc 姐,幾多師兄都係求聲畫分家😅,player直上電視最好👍🏻 唔駛經多隻香爈(多隻鬼)。
我後來轉玩低階sound bar denon 216, 先發覺Y記5600係好野嚟既,佢個setting有得set低音分頻點 80/100/120hz, soundbar算係咁啦,我換5600之前真係有諗過ambeo,但最終無揀,因為成兩皮野,呢個價錢真係可以玩到真正av amp(可能入門級),我最後down grade玩216,原因係我說服咗自己”soundbar 你想有幾環繞?” 如果要真環繞都係玩返av amp吧,soundbar只要前面嗰浸夠大聲便算了,其實216都有少少後置效果!
Btw 因為我轉玩2 ch😛

vincent369 發表於 2021-3-12 01:00

分綫盒唔清楚有幾大差別,淘價親民。
Soundbar可以慢慢選,慢慢比較,反正擁有既已經唔錯,聲音好個人..而且可以用很長時間...
Yamaha YSP 5600,46個喇叭
Sennheiser ambeo,13個喇叭
用13個會好個用46個,唔知道...

TaylorSung@FB 發表於 2021-3-12 23:01

學Ching話齋, soundbar想有幾好m 如果只係10-20% 升級, 噤就唔值比2皮野

46隻小喇叭 vs 13隻中喇叭, 拉上補下可能不相伯仲, 或者去試下聲先升

多謝回覆~~

Superpaul 發表於 2021-3-16 10:16

都唔係剩係睇喇叭數目嘅,5600我有用過,但聲學模疑推陳出新,亦都睇個人口味。我換咗Bose,睇spec Bose輸晒,但偏偏啱我,仲有,我個人覺得香港客廳偏細,我將Soundbar 放電視上面,聲音開揚一啲。
頁: [1]
查看完整版本: 求 Sound Bar Upgrade 推介

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。