tamp 發表於 2021-3-7 16:43

電視加裝背光LED燈條

不想家中兩老黑夜睇電視傷眼,有冇師兄加裝過USB LED燈帶打落牆,增加光源?

gamma 發表於 2021-3-7 18:12

我買過一部比阿婆部有背光,但佢話哂電叫我息左佢

alleelarry 發表於 2021-3-7 19:15

可以買一個智能燈泡,放在電視機背後,之後用手機控制好光源,至於老人家用的話,加個有開關的燈台,開關制設係可申手按的地方!假如電視機黑位唔夠,呢個方法亦可以有一定程度既改善!

tamp 發表於 2021-3-7 19:46

長者就係怕晒電,成日唔開燈,心情都灰D{:1_336:}

gamma 發表於 2021-3-7 20:03

tamp 發表於 2021-3-7 19:46
長者就係怕晒電,成日唔開燈,心情都灰D

用可調光暗的ceiling 燈得唔得呢?其實e加d led 好慳電但長者又唔明

NM0101 發表於 2021-3-7 20:20

我同佢講,屋企最平電費的就係燈,從此以後屋企開始暗嘅時候佢就會走去開燈

JonesChan 發表於 2021-3-7 21:20

我宜家用緊呢條。
https://shop.theclub.com.hk/wiz-led-colors-strip-2m-starter-kit-wi-fi-connected-wz26711681.html?

風仔風仔仔 發表於 2021-3-7 22:54

天花燈用好少電, 熄燈睇電視, 好傷眼, 到時睇醫生既錢可以夠俾好耐電費.
因少失大.
USB色帶, 出來光線,其實好唔舒服, 一樣咁傷眼.

風仔風仔仔 發表於 2021-3-7 22:56

有時都會行去厠所, 咁黑, 跌親仲大件事.

tamp 發表於 2021-3-11 01:46

gamma 發表於 2021-3-7 20:03
用可調光暗的ceiling 燈得唔得呢?其實e加d led 好慳電但長者又唔明

多謝提議,決定裝風扇燈。有圖有真相後,再share成果。
頁: [1] 2
查看完整版本: 電視加裝背光LED燈條

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。