MM622 發表於 2021-2-22 15:44

仲有一個問題,AV 器材舖 sales 話接左 ARC HDMI, 開TV 時部AMP 會自動開,建議我如果只有 5.1 喇叭就繼續用同軸缐 coaxial 算, 因為音效唔你係差太遠, 係真唔係?

PS:Sorry, 我標題應該宗係 ARC vs同軸缐 (not eARC vs 光纖缐)

多毛肥 發表於 2021-2-22 16:56

MM622 發表於 2021-2-22 15:30
唔該晒!請問TV 同 Amp 個 ARC 接上 HDMI cable 後, 部 amp (Yamaha RX-A-2080) 是否需要在 setup (Audio) ...

響2080個HDMI>HDMI Control 設定為ON
就會自動開ARC

MM622 發表於 2021-2-22 17:12

多毛肥 發表於 2021-2-22 16:56
響2080個HDMI>HDMI Control 設定為ON
就會自動開ARC

thx

請問接左 ARC HDMI, 開TV 時部AMP 會自動開?

jacob448 發表於 2021-2-22 17:59

MM622 發表於 2021-2-22 17:12
thx

請問接左 ARC HDMI, 開TV 時部AMP 會自動開?

對,但你應該可以係電視停用呢個功能.。我冇理解錯嘅話,用HDMI ARC/eaec口接駁器材除有ARC聲音回輸外,仲有另一功能係叫CEC,而一統開關就係呢個功能。利申:我都係初哥
https://zh.wikipedia.org/wiki/CEC

MM622 發表於 2021-2-22 21:44

jacob448 發表於 2021-2-22 17:59
對,但你應該可以係電視停用呢個功能.。我冇理解錯嘅話,用HDMI ARC/eaec口接駁器材除有ARC聲音回輸外, ...

唔該,請問係咪停用CEC (Consumer Electronics Control) 功能就部amp 唔會同TV 同時開?

jacob448 發表於 2021-2-22 22:02

MM622 發表於 2021-2-22 21:44
唔該,請問係咪停用CEC (Consumer Electronics Control) 功能就部amp 唔會同TV 同時開? ...

對呀!

ericjoe 發表於 2021-2-25 21:18

Big_McIn 發表於 2021-2-22 02:21
HDMI規格不是行光,小弟真不知光纖在HDMI作用做乜?

都市傳說:   用左光纖D NOISE 小D,光纖HDMI 光D靚D.....       BTW 我覺得呢個傳說專呃on9人士...

Big_McIn 發表於 2021-2-26 02:25

ericjoe 發表於 2021-2-25 21:18
都市傳說:   用左光纖D NOISE 小D,光纖HDMI 光D靚D.....       BTW 我覺得呢個傳說專呃on9人士... ...

今日4k 8k,仲要120hz,傳輸速度18 22 甚至48Gps。
以前1080p 高清,HDMI 1.4 要求,不要過8m 定10m 忘記了,今日的4/8k ,長度又話不要过5m。
用吊projector 及long throw的我,只看movie不打機,用緊藏在牆內的是AQ forest 8m,4k 24fps 的movie 暢通無阻,再加條5m amazon 牌18Gps連接player 至AV,然後再出projector,訊號一樣掂。
但試過一條45呎的,4k就真的沒有了。
以前真的唔知光纖HDMI是乜,查過後,才知HDMI兩端接頭是切換站,player出4k電流訊号,切換為光譜經線內光纖傳輸,至另一端再由光譜切換為電流入projector,線身長度規格再不受嚴格限制,長啲都掂,這就是光纖HDMI用途。
但發燒就應該唔buy切換,切換一定有distortion,光的暗的,顏色改變,形狀改變,立體感改變,最攞命是切換兩端存電子,有壽命,短命相線入了牆就pk了。
家陣揾食難,網上打手吹牛,普通Ching 們睇嘢要醒神,HDMI,電源線,訊號線以至乜嘢全區ABC 國版英版行貨,來到港仲行乜Q貨。

PepperFish@FB 發表於 2021-2-26 10:13

我現放咗3條10M,分別係AQ cherry cola,彩虹魚8k同N年前應該1.4都唔到嘅VDH Ultimate,4K 60p條VDH都出到😝而短缐AIM(R) ,AQ Diamond同Mocha 2.0都通過8k48G,條10M Cherry就唔得,光纖我都用過Fibbr同魔獸從來未壞過缐,而畫質光纖係會比銅光啲但係銅色彩比光纖睇得舒服,我諗8k 48G 銅長缐真係唔得多,玩投影真係焗用光纖

Big_McIn 發表於 2021-2-26 10:27

PepperFish@FB 發表於 2021-2-26 10:13
我現放咗3條10M,分別係AQ cherry cola,彩虹魚8k同N年前應該1.4都唔到嘅VDH Ultimate,4K 60p條VDH都出到😝 ...

Ching

8K 48Gps 120Hz 在 A110过唔过到。

其實齋睇戲,8K有乜用,Movies一定24Hz,拍攝器材限制,我找不到有8K movies, BD player都好似無。
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: eARC vs 光纖缐

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。