Hehatau 發表於 2021-1-29 16:40

某部份劇集中置無聲出

不知大家有無遇到此情況,睇電影無問題,但最近睇XX麵館發現除左轉去ALL CHANNEL之外,其他MODE中置原來都係無聲{:8_385:},所以想向各師兄師姐請教{:6_128:}......

神武光輝 發表於 2021-1-29 17:47

係咪本身套劇冇5.1輸出?

copy 發表於 2021-1-29 18:14

劇本身係2.0擴展多ch,我朋友用天龍6500同ADA,中置都係無聲。

神武光輝 發表於 2021-1-29 19:48

模擬環繞聲,有時中置冇聲正常

AskaLung@FB 發表於 2021-1-29 20:14

麵館我都有睇,我用Dolby Surr 中置有聲喎,av amp 係 pioneer

Hehatau 發表於 2021-1-29 21:22

劇本身係2.0擴展多ch,我朋友用天龍6500同ADA,中置都係無聲。

謝謝回覆,長知識了。{:8_387:}

Hehatau 發表於 2021-1-29 21:24

AskaLung@FB 發表於 2021-1-29 20:14
麵館我都有睇,我用Dolby Surr 中置有聲喎,av amp 係 pioneer

我用Onkyo,搵唔到師兄嘅Dolby surr,可能我部太初階,所以試唔到。{:6_156:}

Davidfwh 發表於 2021-1-30 10:51

Hehatau 發表於 2021-1-29 21:24
我用Onkyo,搵唔到師兄嘅Dolby surr,可能我部太初階,所以試唔到。

Onkyo 機經ARC選TV mode收聽是未必一定有Dolby surround 選項。我以前部3030都好似冇🧐

Davidfwh 發表於 2021-1-30 10:53

等我都用Denon試下先🤭

Hehatau 發表於 2021-1-31 02:59

Davidfwh 發表於 2021-1-30 10:51
Onkyo 機經ARC選TV mode收聽是未必一定有Dolby surround 選項。我以前部3030都好似冇🧐 ...

我無經arc,直接由BD player經hdmi出onkyo,不過就係搵唔到Dolby surround 😓
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 某部份劇集中置無聲出

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。