ronan 發表於 2020-12-18 13:33

請問b&w 704 s2

想搵d slim 的座地喇叭,暫時睇仲b&w 704 s2 和ked R5
但我聽pop 和演唱會多,而kef 低音較弱, 所以應該都唔考慮
av amp 方平,會買<15k 內的馬蘭士或yamaha av amp

但聽人講馬蘭仕av amp 聽歌好只係人聲好,分析力唔高,低音都唔勁,所以未必適合聽pop, 而我起av life 聽過馬蘭仕8012 + b&w 702 s2, 只係覺得普普通通
人聲少少暖,但分析力唔高,底音又唔算功

請問如果係yamaha + b&w 做唔做到高分析力,低音勁,爆得的效果?

Davidfwh 發表於 2020-12-18 14:09

其實一對喇叭好唔好聲,低頻夠唔夠,好大程度上都和功放有關。小弟之前都係用AV AMP聽2ch, 最近轉咗用2ch合併推同一對KEF R300, 發現全頻提升不少,可以話係完全兩種聲音感受,我都估唔到對喇叭竟然仲有咁大改善空間。

ATC7 發表於 2020-12-18 14:24

只有Denon做到

ronan 發表於 2020-12-22 00:16

ATC7 發表於 2020-12-18 14:24
只有Denon做到

天龍低音係勁,但整體偏低音,無乜高音,要配偏高音的喇叭如mission 或kef ,同埋denon 聲底好粗,如果睇演唱會,大聲少少會有種好嘈的感覺

同埋雖然天龍低音勁,但當睇戲,因為會把subwoofer 的cut off frequency set 120hz ,所以低頻就會經subwoofer 出,而不是經前置喇叭出,咁天龍低音勁就會無左意義了

第一部av amp 用天龍,我諗就算我100% 睇戲都唔會揀denon , 始終戲院和屋企的環境唔同,denon 太粗聲,好易比鄰居投訴XDXDXDXD

ericjoe 發表於 2020-12-22 01:25

天龍低音係勁,但整體偏低音,無乜高音,要配偏高音的喇叭如mission 或kef ,同埋denon 聲底好粗,如果睇 ...

講堅, 有要求既2CH AMP 走唔甩喎...我用705signature, 用denon 4500 推, 同rotel 2 channel 推係兩回事....   

NM0101 發表於 2020-12-22 07:52

一般AV AMP是不能推好B&W座地的,聽起黎當然會平平無奇啦,最少也要加後級效果才比較好。

如果師兄你是聽音樂方面為主的話,而又想用B&W或KEF座地,最好當然係前後級,如果預算唔多,就買一部高質素的2ch,咁樣玩會好d。

Davidfwh 發表於 2020-12-22 09:36

天龍低音係勁,但整體偏低音,無乜高音,要配偏高音的喇叭如mission 或kef ,同埋denon 聲底好粗,如果睇 ...

小弟剛剛轉用Denon玩AV, 無錯!我初初setup時都覺得佢低頻好鬼勁,但只要把Subwoofer自身volume相對調低配合便沒有問題。
至於師兄話因為crossover set 咗120Hz以下都走哂落Subwoofer, 所以無法享受Denon本身的低頻特性。但為何subwoofer pre-out 的低頻那麼利害呢?這是否已經反映咗Denon的低頻特性呢。另外,新一批Denon AV 的環繞效果也相當出色,很多微細環境聲音都可以清楚表現出來,例如一些動物/昆蟲發出的微細聲,腳步聲,物件碰撞聲,都能有方向性地一一呈現,值得一讚。

茶母 發表於 2020-12-22 12:11

如果要用surround amp 唔加後級但又唔要subwoofer 之下做到你嘅要求真係有困難,

如果想有改善可以行bi-amp推前置加大力水,當然先决要surround amp重有channel剩;

另外減低環境反射對聲音嘅影響,尤其低頻反射過多係會好影響清晰度;

調校唔好盡信auto cal,因為大部分auto cal 都會受外在因素影響而出錯,

可以先唔好auto cal,只係將所有喇叭音量對齊75dB,聽吓整體效果係咪你想要嘅感覺,

跟住先auto cal,然後再比較,咁先至可以知道應該點修正系統;

我覺得聽音樂或者影唱會落subwoofer係冇問題,前題係要調校做得好,

個人經驗yamaha 同marantz 其實都唔係冇分析力同力水,

但想發揮得好係要整個系統配合

ronan 發表於 2020-12-24 23:10

Davidfwh 發表於 2020-12-22 09:36
小弟剛剛轉用Denon玩AV, 無錯!我初初setup時都覺得佢低頻好鬼勁,但只要把Subwoofer自身volume相對調低配 ...

正常THX 建議喇叭的CUT OFF FREQUENCY SET 80HZ, 前置喇叭應該出返低音,而超低音就交返比SUBWOOFER 出
但問題係好多AV AMP 都係唔足料,當把CUT OFF FREQUENCY SET 80HZ 時,最簡單係聽唔清人聲對白,又或者起大場面的情況下,因為AV AMP控制力不足而令所有聲音抄埋一碟,所以會有種嘈吵的感覺
但起戲院睇戲,係聽得清人聲對白,人聲還人聲,配樂或配樂,當起大場面時,係唔會有種嘈的感覺,仲會聽得清起大場面時每種樂器的聲音

但如果把AV AMP 的CUT OFF FREQUENCY SET 120HZ ,AV AMP 的負擔細左,所以人聲對白會清左,分析力會高左

ronan 發表於 2020-12-24 23:15

茶母 發表於 2020-12-22 12:11
如果要用surround amp 唔加後級但又唔要subwoofer 之下做到你嘅要求真係有困難,

如果想有改善可以行bi-am ...

其實我想要sony earphone 果種低音
但好似好多喇叭的低音都係唔勁,kef / mission / focal 好似無乜低音
JBL 低音勁,但高音有少少刺耳,又粗聲,同埋無乜好SLIM 的座地喇叭

除左KEF 和B&W, 仲有ELAC FS247,但好似停左產,同埋仲要成$30K......
聽人講馬蘭士聽音樂好,但原來聽音樂好係指人聲好,不是爆得果種................以前用過DENON 和ONKYO ,所以都想試下其他牌子
頁: [1] 2
查看完整版本: 請問b&w 704 s2

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。