caca1984 發表於 2020-12-23 10:10

WilsonYau@G 發表於 2020-12-22 23:08
對書架唔好放電視櫃,加喇叭腳咪得囉。
如果夠位放LX-C2我都建議買C2,雖然我用緊C1都幾滿意😁 ...

加埋喇叭腳, 會連路都唔夠過, 會比人殺死{:1_255:}見到師兄個POST 成套MISSION 真係好正{:1_253:}對坐地睇戲係咪好震撼?

WilsonYau@G 發表於 2020-12-23 10:16

caca1984 發表於 2020-12-23 10:10
加埋喇叭腳, 會連路都唔夠過, 會比人殺死見到師兄個POST 成套MISSION 真係好正對 ...

睇戲嚟講,反而中置同超低音係主力緊要啲,所以點解建議您買LX-C2。坐地就聽歌2ch為主,嚟緊會試埋bi-amp,睇下係咪真係會好聲啲😁

師兄,若果你張對前置再拉開啲得嗎?即左房門嘅左邊同右廚房門右邊。否則你真係要就番電視同電視櫃嘅高度同距離買書架

avsuperman 發表於 2020-12-23 10:21

caca1984 發表於 2020-12-17 09:52
師兄隻Q70T 效果如何? 包圍感好嗎 ? 天空聲道有無料到 ? 其實我都偏向sound bar , 因為比較簡單同易設定, ...

我都有用嚟睇電視,因為用緊Q95,可以將Q70T發揮更好,玩買電視聲,天空係有浸聲,算OK,係嫌低音唔夠力,又唔可以加超低,反而加配的後置一定要投資

WilsonYau@G 發表於 2020-12-23 10:27

請問有無方法可以播著片地逐個/對喇叭試聲呢?咁我就可以試到對反射喇叭嘅效果

avsuperman 發表於 2020-12-23 10:33

WilsonYau@G 發表於 2020-12-23 10:27
請問有無方法可以播著片地逐個/對喇叭試聲呢?咁我就可以試到對反射喇叭嘅效果 ...

部Amp可以逐隻發聲調校,同埋知道有無Set錯

WilsonYau@G 發表於 2020-12-23 13:42

avsuperman 發表於 2020-12-23 10:33
部Amp可以逐隻發聲調校,同埋知道有無Set錯

你意思喺test tone果度?

PP-HK 發表於 2020-12-23 15:39

請問有無方法可以播著片地逐個/對喇叭試聲呢?咁我就可以試到對反射喇叭嘅效果 ...

用TEST TONE試都係靠感覺, 用音壓計試就較清木楚

avsuperman 發表於 2020-12-23 17:24

WilsonYau@G 發表於 2020-12-23 13:42
你意思喺test tone果度?

你想知隻反對喇叭有乜反應,最好係用Test Tone

WilsonYau@G 發表於 2020-12-23 17:27

avsuperman 發表於 2020-12-23 17:24
你想知隻反對喇叭有乜反應,最好係用Test Tone

就係test tone有聲,但睇戲時又好似感受唔到有天空聲道🤔

avsuperman 發表於 2020-12-23 17:33

WilsonYau@G 發表於 2020-12-23 17:27
就係test tone有聲,但睇戲時又好似感受唔到有天空聲道🤔

你可以拔走其他喇叭線,獨留反射喇叭,放隻全景聲碟,如果發覺聲效細,加dB,坐前坐後睇下有無分別,再開返所有喇叭,覺得效果如何?反射喇叭一定比天空喇叭差,仲要計角度,我覺得soundbar仲明顯
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9
查看完整版本: 5.1 升ATMOS 求建議

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。