momolee 發表於 2021-2-6 14:59

WilsonYau@G 發表於 2021-2-6 11:45
但係我直接PS4 HDMI去AV AMP
我都試過你嘅方法熄咗pass through,但都係唔得

如果試左幾次都唔得咁唯有等Sony 出新firmware了

WilsonYau@G 發表於 2021-2-6 17:48

momolee 發表於 2021-1-28 22:36
試左好多方法,結果暫時係試到av amp 個邊Set hdmi 做pass through 可以暫時解決問題
但記得每次要開左bulr ...

我想問清楚少少
1)喺AV AMP HDMI要set pass through?
2) 每次要先開ps4先,等訊號到咗電視先開AV AMP?

elkk 發表於 2021-2-6 23:44

AskaLung@FB 發表於 2021-2-6 14:40
師兄你嗰個咩型號啊

x8500g
已經爬過文,試過好多方法都整唔好。

淨返等 sony fix bug。

momolee 發表於 2021-2-7 02:13

WilsonYau@G 發表於 2021-2-6 17:48
我想問清楚少少
1)喺AV AMP HDMI要set pass through?
2) 每次要先開ps4先,等訊號到咗電視先開AV AMP? ...

1)係
2)係
最好入埋game 先個等畫面去左tv 邊先再開部av amp

WilsonYau@G 發表於 2021-2-7 11:55

momolee 發表於 2021-1-28 22:36
試左好多方法,結果暫時係試到av amp 個邊Set hdmi 做pass through 可以暫時解決問題
但記得每次要開左bulr ...

用咗momolee師兄呢個方法後,成功無再彈資訊欄了。大家可以參考下

Thx momolee

momolee 發表於 2021-2-7 19:20

WilsonYau@G 發表於 2021-2-7 11:55
用咗momolee師兄呢個方法後,成功無再彈資訊欄了。大家可以參考下

Thx momolee ...

其實先前都有其他師兄講過就話應該關個hdr同dv 事
凡係一經av amp 式sound bar 有hdr 或dv 信號source
就會不停彈個4 k 解像資訊
始終長遠方法都係等Sony 出新firmware fix 左過死人bug

ChunTaiHo@G 發表於 2021-6-7 23:40

momolee 發表於 2021-2-7 19:20
其實先前都有其他師兄講過就話應該關個hdr同dv 事
凡係一經av amp 式sound bar 有hdr 或dv 信號source
就 ...

新firmware 已出,各位可以試下,我部x9000g今晚試左一陣,好似無問題喇。暫時用auto update 未得著,用usb download 成功update 左。

WilsonYau@G 發表於 2021-6-8 01:19

痴L線,半年先搞掂呢個問題🤦🏻

elkk 發表於 2021-6-8 14:00

WilsonYau@G 發表於 2021-6-8 01:19
痴L線,半年先搞掂呢個問題🤦🏻

今次真心好唔掂,小小 bug 都拖成幾個月先 fix...

累到我呢幾個月完全無打機同睇碟,條 bar 不斷彈出,彈到眼花搞到無曬心機去睇。{:1_348:}

Software 真係日本公司最弱嗰項...

頁: 1 2 3 4 5 6 [7]
查看完整版本: sonyA8F 經sound bar hdmi in 不時彈出解像度訊號

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。