angokumusou 發表於 2020-12-6 00:59

Sony TV UPDATE後問題

今日見有POST話SONY TV Update後NETFLIX可出ATMOS
當然馬上更新 因為本人覺得電視直出畫質好過用Apple tv
當所有設定較好後亦可以出到ATMOS
但有個問題係我用先鋒lx704
Arc有獨立開關 當我只開ARC 唔開HDMI CEC
就會無聲 一定要我兩項一齊開先有反應
禁佢個獨立ARC有物作用?
因為開埋AHDMI CEC會好麻煩
請問有冇師兄一樣咁嘅情況

angokumusou 發表於 2020-12-6 01:15

補充一點 係有聲 但係只係出到2.1

wongsk 發表於 2020-12-6 12:21

angokumusou 發表於 2020-12-6 01:15
補充一點 係有聲 但係只係出到2.1

我用Lx701,冇咁多嘢Set, HDMI Cec 長開咗佢,一切冇問題

angokumusou 發表於 2020-12-6 14:06

wongsk 發表於 2020-12-6 12:21
我用Lx701,冇咁多嘢Set, HDMI Cec 長開咗佢,一切冇問題

我同你一樣連接都無問題 但AMP有得只着ARC我當然想只用ARC
因為我連左APPLE TV, PS 4 ,blue ray player
如果著左HDMI CEC
佢哋會互相影響 成日又熄又着{:1_331:}

angokumusou 發表於 2020-12-6 14:11

上至下第四格

MingSir 發表於 2020-12-6 14:22

我部 Z9D 未收到 new Firmware update 喎{:6_141:}

angokumusou 發表於 2020-12-6 14:32

我部 Z9D 未收到 new Firmware update 喎

我都無收到通知 只係上76見到話有
係電視系統更新已經有得揀

wongsk 發表於 2020-12-6 14:56

我部 Z9D 未收到 new Firmware update 喎

你可以自已上Sony官網,下載最新Fireware更新落USB手指,插落電視手動更新

wongsk 發表於 2020-12-6 15:10

angokumusou 發表於 2020-12-6 14:06
我同你一樣連接都無問題 但AMP有得只着ARC我當然想只用ARC
因為我連左APPLE TV, PS 4 ,blue ray player
...

你試吓,每次睇完Blue ray, Apple TV 或打完PS4都要最先關D器材,等部amp出返tv的聲音,之後才關部apm, 電視係最後關機,下次再開電視時,其他器材應該唔會跟住著機,這是我的經驗測試結果,電視設定,可關了以下設定

angokumusou 發表於 2020-12-6 16:05

wongsk 發表於 2020-12-6 15:10
你試吓,每次睇完Blue ray, Apple TV 或打完PS4都要最先關D器材,等部amp出返tv的聲音,之後才關部apm,...

THX{:1_351:}
頁: [1] 2
查看完整版本: Sony TV UPDATE後問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。