goldberg0083 發表於 2020-11-13 18:58

longfan 發表於 2020-11-13 07:57
我覺得離地一兩尺最fit

玩投影機可以投影幕。離地一尺至兩尺可以嗎{:6_141:}
音響架連埋中置我都要30寸有可能兩尺以下嗎!
一至兩尺要用透聲幕先得。

LawrenceLo@FB 發表於 2020-11-15 14:45

goldberg0083 發表於 2020-11-13 18:58
玩投影機可以投影幕。離地一尺至兩尺可以嗎
音響架連埋中置我都要30寸有可能兩尺以下嗎!
一至 ...

離地1至2尺太低啦,坐梳化個頭係微向上15度左右,咁低睇唔到字幕。

LawrenceLo@FB 發表於 2020-11-15 14:46

matt88p 發表於 2020-11-9 01:33
投影要黑位靚其實環境全黑真係好重要

我都係入夜先做到全黑

goldberg0083 發表於 2020-11-15 20:52

LawrenceLo@FB 發表於 2020-11-15 14:45
離地1至2尺太低啦,坐梳化個頭係微向上15度左右,咁低睇唔到字幕。

都有朋友用透聲幕先可以做到離地一尺左右
同埋佢座位離開個透聲幕起碼有十五六尺。
個頭先至唔使向下望字幕,
如果你有音响机架同埋中置喇叭起码都要兩尺两半 或以上不等。{:6_175:}

LokKwan@FB 發表於 2022-4-26 01:59

個投影幕我都算裝得高原來有人仲高過我🤣👍

Kowloonman 發表於 2022-4-26 09:22

做得到既話投影幕差不多貼地最好.睇電腦畫面指引都係眼平畫面頂部,咁近都從來唔會有要低頭睇字幕問題.咁樣頸部先可以長期處於最舒適狀態,唔同意既話可以試吓企起身睇或甚至企高睇.不過多數人為咗就中置喇叭或者短投都裝到塊幕過高,長期睇真係唔多舒服.用到透聲幕最好,否則我寧願唔要中置都要盡量裝低塊幕.

nighos 發表於 2022-4-26 13:41

Kowloonman 發表於 2022-4-26 09:22
做得到既話投影幕差不多貼地最好.睇電腦畫面指引都係眼平畫面頂部,咁近都從來唔會有要低頭睇字幕問題.咁樣 ...

冇錯,裝太高會冇咗戲院感,會好似坐係頭幾行睇咁

goldberg0083 發表於 2022-5-2 21:34

做得到既話投影幕差不多貼地最好.睇電腦畫面指引都係眼平畫面頂部,咁近都從來唔會有要低頭睇字幕問題.咁樣 ...

師兄你係唔係用透聲架
如果我用100-120吋 幕頂停喺眼水平,咁要鑿穿 到落下面嗰層{:6_141:}

Kowloonman 發表於 2022-5-3 08:43

goldberg0083 發表於 2022-5-2 21:34
師兄你係唔係用透聲架
如果我用100-120吋 幕頂停喺眼水平,咁要鑿穿 到落下面嗰層
...

我冇用透聲幕,我係冇用中置所以幕底可以唔駛就佢,幕頂眼平只係指引,講出畫面唔應該吊咁高.

mark1 發表於 2022-5-3 11:43

太高會好似去左太空館咁
試下盡低 舒服好多 耳仔聽聲都會似返響幕入面出
150" 打唔倒下一層都可舒服d 睇
小弟用htpc 2.35:1的話 可以再調佢落水平線 再舒服d
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 第一次玩投影 Benq x12000H

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。