gerrard 發表於 2020-11-8 18:20

部OLED TV燒印了

今年大部份時間都work from home, 日日喺屋企睇財經, 終於俾我發現部OLED TV燒印了. 各位用家真係要小心啲用.

iwcer 發表於 2020-11-9 10:04

Ching, which brand/model?

faith 發表於 2020-11-9 10:15

睇開 d, 用得 OLED 必需有這份覺悟

bearbear1314 發表於 2020-11-9 12:15

就咁睇相又唔係好覺消印{:6_180:}

rach 發表於 2020-11-9 12:26

睇電視多好難唔消😢

BillyHui@FB 發表於 2020-11-9 12:57

OLED真係唔適宜睇新聞台財經台呢D長期有固定資訊色塊情況!{:6_126:}{:6_148:}

miipp 發表於 2020-11-9 14:55

BillyHui@FB 發表於 2020-11-9 12:57
OLED真係唔適宜睇新聞台財經台呢D長期有固定資訊色塊情況!

開電視個財經係超級燒印節目, 老母日日煲佢, 我部 OLED ~2 年都嚴重燒左印.

主要係個節目板面設計問題, 左下角, 左上角, 及中間偏上, 成日有高亮度的固定區塊, 區塊外係低亮. 咁樣的高對比區快會加速燒印 (高亮區老化快, 區塊外暗老化慢)

其它財經節目無開電視個開市埋位咁燒印

miipp 發表於 2020-11-9 14:57

iwcer 發表於 2020-11-9 10:04
Ching, which brand/model?

任何牌子/型號 OLED 用來煲開市埋位百份百出事, 唔使問.

miipp 發表於 2020-11-9 14:58

rach 發表於 2020-11-9 12:26
睇電視多好難唔消😢

睇劇集/電影無事的

SonSon 發表於 2020-11-10 12:04

股市嬴返換部新{:6_138:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 部OLED TV燒印了

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。