小瑟 發表於 2020-10-28 18:42

日系首部 48" OLED 電視 : Sony A9S MASTER Series 4K HDR Android TV評測

{:12_723:}上年好多蝸居兄弟都想係屋企既家庭影院可以享受到OLED帶來的極致黑位。但玩OLED過去都是大尺寸型號專利。不過今年日系Sony然而就推出左 48 吋 OLED 4K電視,仲要係電視中最正的 MASTER Series OLED,今次大家有機會可以將OLED計劃入屋勒。規格上 A9S 搭載最強 X1 Ultimate 影像處理晶片,支援 Dolby Vision 及 Dolby Atmos 規格,而操作系統預載 Android 9.0,更可對應 Apple AirPlay 及 HomeKit 系統功能,在實用性及系統操作整體簡潔度上都算是一個大躍升。{:12_739:}

{:12_763:}片尾小瑟亦都同大家分享一下, 究竟你應該買OLED定LED電視這個好多師兄都二選一的人生難題. 記得睇最尾勒~

⚡️圖文片 : https://post76.hk/news/2020/10/sony-a9s-master-series-oled-4k-android-tv/

Whysee2017 發表於 2020-10-28 20:45

好奇問下,如果用uhd player播netflix,電視嘅Netflix Calibration Mode仲可唔可以發揮到作用?
感覺上電視內置嘅netflix都load得比較慢....

fai514 發表於 2020-10-29 09:13

評测中肯...

aries_h 發表於 2020-10-29 16:07

我都考慮緊 A9S 及 X9500H,但 A9S 如果座枱擺放,前方放 Soundbar 就一定會遮住畫面?

因為 X9500H 始終離枱面高少少,都勉強放到 Soundbar。

ChristianC 發表於 2020-11-1 23:10

想問問A9G係咪停左產,去啲連鎖鋪又無擺出黎再問又話停左產唔出無貨

leung133 發表於 2020-11-2 09:25

ChristianC 發表於 2020-11-1 23:10
想問問A9G係咪停左產,去啲連鎖鋪又無擺出黎再問又話停左產唔出無貨

早排去AV生命仲有貨,但我揀左A8H,A9G下面隻腳升唔起放唔到中置

edward616 發表於 2020-11-2 15:39

Whysee2017 發表於 2020-10-28 20:45
好奇問下,如果用uhd player播netflix,電視嘅Netflix Calibration Mode仲可唔可以發揮到作用?
感覺上電視 ...

唔得
A9S行緊4核Cortex A73比起絕大多數嘅UHD bluray都快

edward616 發表於 2020-11-2 15:44

我都考慮緊 A9S 及 X9500H,但 A9S 如果座枱擺放,前方放 Soundbar 就一定會遮住畫面?

因為 X9500H 始終 ...

我都係考慮呢兩部而最後買咗A9S
不過我係AV Receiver 加5.1.2
位置比較細
全音域中置係放電視後面
本身以A9S嘅喇叭已經唔錯,除非係想玩Surround或者Atmos

小瑟 發表於 2020-11-6 09:20

感覺上電視 ...

唔得勒, 因為如果用 PLAYER電視就只會當係一個外來的訊源呢~

小瑟 發表於 2020-11-6 09:22

因為 X9500H 始終 ...

二部係不同技術, OLED同LED之爭, 不如用你想睇咩多去決定買邊部會好D???
同埋 A9S只有 48", 同9500唔同呀~
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 日系首部 48" OLED 電視 : Sony A9S MASTER Series 4K HDR Android TV評測

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。