AllenCheung@FB 發表於 2020-9-27 00:09

ManHoWong@FB 發表於 2020-9-26 00:06
有無諗過買隻隔離牛玩下,我最近買咗隻 佢講到幾犀利下,話牆蘇攞電(即市電),再經由佢內置既牛穩壓輸出 ...

請問師兄有無推介? 無研究開隔離牛

money17 發表於 2020-9-27 12:29

我自己就係裝修時,叫師傳在制箱拉一條線出來去另一個新的第二制箱 (HiFi 用),造獨立新喉去hifi 位,制位全用ABL ,大雷奧電線,SINE面板,不要問我有幾多改善,因無得比較.

raylee 發表於 2020-9-27 19:59

money17 發表於 2020-9-27 12:29
我自己就係裝修時,叫師傳在制箱拉一條線出來去另一個新的第二制箱 (HiFi 用),造獨立新喉去hifi 位,制 ...

好靚仔!兩個建議,

1.將多出的 2 x 1T 魚叉剪走
2. 用裸線接駁MCB 要夾小Y 插, 我發覺Y 插物料無需發燒, 但接觸面要大, 厚度要符合線材AWG.

效果會更上一層樓

money17 發表於 2020-9-27 21:24

raylee 發表於 2020-9-27 19:59
好靚仔!兩個建議,

1.將多出的 2 x 1T 魚叉剪走

多謝意見,但我不是電工,怕攬出個大頭佛,想問吓是不是這樣意思?

1. 剪走多餘的是不是減少干擾?
2. 意思是那兩條藍 / 啡 線用 Y 插是好點?唔知用不用到Y 插,問問其他師傳先,謝謝。

raylee 發表於 2020-9-27 22:26

money17 發表於 2020-9-27 21:24
多謝意見,但我不是電工,怕攬出個大頭佛,想問吓是不是這樣意思?

1. 剪走多餘的是不是減少干擾?

1. 是不安全, 減小氧化/干擾都是次要。

2. 參考台灣叙榮
http://syurong1116.blogspot.com/2009/04/nfb.html?m=1

ManHoWong@FB 發表於 2020-9-28 00:05

AllenCheung@FB 發表於 2020-9-27 00:09
請問師兄有無推介? 無研究開隔離牛

我驚人哋以為我買廣告{:1_332:},最近睇咗幾段Labkabel既片,就認同咗佢既講法,跟住買咗BP 1200.
之前我係用濾波拖板的,都係嗰句,唔好問我有咩分別,音響係要交學費的{:1_247:},買咗唔岩或者唔夾器材,咪試下二手放返出去Lo, 都係一個音響過程嚟既!
我唔係讚呢件新野好得(唔好誤會)只係咩都試下jé, 同埋佢唔算好貴{:1_351:}

money17 發表於 2020-9-28 07:51

raylee 發表於 2020-9-27 22:26
1. 是不安全, 減小氧化/干擾都是次要。

2. 參考台灣叙榮

多謝分享, 安全第一。

PepperFish@FB 發表於 2020-9-28 08:33

ManHoWong@FB 發表於 2020-9-28 00:05
我驚人哋以為我買廣告,最近睇咗幾段Labkabel既片,就認同咗佢既講法,跟住買咗BP

Bp-1200👍🏻佢仲有升壓版本的,貴10%左右

ManHoWong@FB 發表於 2020-9-28 14:55

PepperFish@FB 發表於 2020-9-28 08:33
我驚人哋以為我買廣告,最近睇咗幾段Labkabel既片,就認同咗 ...

我無升級6V 只升級一邊用cardas 銠鉑金

ManHoWong@FB 發表於 2020-9-28 14:56

ManHoWong@FB 發表於 2020-9-28 14:55
我無升級6V 只升級一邊用cardas 銠鉑金

多6V 唔知會好幾多😂
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 造牆身電掣

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。