大玩偶 發表於 2010-3-6 12:05

點樣做到顏色鮮艷

頭先睇左幾張大家 飯局D 相...

單單睇D 相...都知道夠哂好味..{:6_122:}

D 顏色真係好鬼靚....

係後期電腦加色上去 ?

鐵心心 發表於 2010-3-6 14:54

我新手的意見是
光圈,快門,ISO同色溫的控制
同取光的掌握
後加D 顏色會少了層次

aidan 發表於 2010-3-6 19:17

回復 1# 大玩偶

師兄我D相無添加架{:1_254:}

阿定 發表於 2010-3-6 19:53

我果d都無!

鐵心心 發表於 2010-3-6 20:12

我D有{:1_247:}

lemonstar 發表於 2010-3-6 23:02

大玩偶兄, white balance係最先取決個色調
繼而係機入custom white balance內的balance shift (紫綠藍紅)
再後就是後製 (photoshop, lightroom, adobe bridge, neoimaging, picazza...etcetc. 都可)
我就覺得冇話直唔直出, 又冇話white balance啱唔啱色, 好主觀既
你覺得靚時, 亞二就唔鍾意
睇你想表達乜野同有冇人認同同喜歡既啫

心心兄, 你有後製就要{:1_247:}, 你既方向我唔多認同呢
要知道後製無罪, 直出唔等於一定美觀, 而後製亦唔代表一定不可取的
dchomx有太多呢類主題, 有時間可參考一吓
不過真的有些人非常抗拒後製
而後製既定義亦個個不同
執contrast, wb, brightness, ev, hue, saturation 已經係影raw既同一踏脚石
但人們就用第二种目光去對待呢樣處理手法
各需其長, 沒有一定既永遠
祝心兄找到心目中既自己既一套攝影世界

Raphael 發表於 2010-3-6 23:24

後製既技術要求, 分分鐘比拍攝更難掌握
好考美術修為, 個人品味, 以及心機耐性~

小弟可惜係懶人一件...... 成日話去學後製, 講咗咁多年都無學; 真係有時間要買幾本書睇睇~

jackiewong518 發表於 2010-3-7 01:22

睇多0的唔同人影既靚相.....去培養自己既審美眼光....
睇下人地既拍攝手法....都可以令自己獲益良多...

aidan 發表於 2010-3-7 09:06

回復 8# jackiewong518

非常同意師兄所講...真係學到好多嘢架!!!

鐵心心 發表於 2010-3-7 21:20

心心兄, 你有後製就要{:1_247:}, 你既方向我唔多認同呢
要知道後製無罪, 直出唔等於一定美觀, 而後製亦唔代表一定不可取的
dchomx有太多呢類主題, 有時間可參考一吓
不過真的有些人非常抗拒後製
lemonstar 發表於 2010-3-6 23:02 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

很認同lemon兄講法,
而我個人覺得後期製作可以令相片效果更好,對我黎講好重要{:6_223:}

下面係我直出同後製的分別._.

http://lh6.ggpht.com/_GexdcP1Uzn0/S5OnH_qHGEI/AAAAAAAAAMQ/s3M0Bb6-J9Y/s640/_MG_5525.JPG

http://lh3.ggpht.com/_GexdcP1Uzn0/S5OokPnnBHI/AAAAAAAAAMg/3DQ0ZZP2dnU/s640/111.jpg
頁: [1]
查看完整版本: 點樣做到顏色鮮艷

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。