tsewongsheung 發表於 2020-9-14 18:04

onkyo AV amp 駁 active speakers

由於對前置喇叭太屎,想用對active speakers 代替,想請問AV amp 出中置同後置,zone 2 line out 駁active speakers 啱唔啱,可唔可以出5.1? Thx!!

小小Pat 發表於 2020-9-14 18:42

先決條件前置可以tpreout,prepit出active speaker,,zone 2又另一回事,畀你接駁到其他房間。

tsewongsheung 發表於 2020-9-14 19:13

小小Pat 發表於 2020-9-14 18:42
先決條件前置可以tpreout,prepit出active speaker,,zone 2又另一回事,畀你接駁到其他房間。 ...

師兄,我打算放棄對前置唔用

小小Pat 發表於 2020-9-14 20:25

tsewongsheung 發表於 2020-9-14 19:13
師兄,我打算放棄對前置唔用

你前置唔用啫,都要你部avm有pre out呢先至可以駁後級或者主動式喇叭架,有啲入門級嘅係冇pre-out,zone 2 out唔係你所講咁用。不如詳細講清楚你現有器材我哋再睇下幫你點駁!

tsewongsheung 發表於 2020-9-14 20:35

小小Pat 發表於 2020-9-14 20:25
你前置唔用啫,都要你部avm有pre out呢先至可以駁後級或者主動式喇叭架,有啲入門級嘅係冇pre-out,zone...

我有Oppo 103, Onkyo NR609 同cheap 雞5.1套裝

我而家Oppo 一邊hdmi 去av amp > 5.1,另一邊oppo RCA 去active speakers.有時睇戲中置同active speakers 好似產生回音咁,所以想直接amp 去active speakers,唔用套裝對前置。Thx!

小小Pat 發表於 2020-9-14 20:41

tsewongsheung 發表於 2020-9-14 20:35
我有Oppo 103, Onkyo NR609 同cheap 雞5.1套裝

我而家Oppo 一邊hdmi 去av amp > 5.1,另一邊oppo RCA...

NR609前置喇叭無pre out,方法行不通!

chhanthony 發表於 2020-9-14 22:09

如果一邊用Oppo將Front L/R 直出active speaker,另一邊用HDMI畀Onkyo出C SR/SL 同其他聲道,要喺Oppo set返對Active嘅crossover同時要由Oppo出多條SW畀subwoofer。
同時又要set好各聲道嘅distance去夾delay。
攪完一輪可能重衰咗。

tsewongsheung 發表於 2020-9-14 22:50

chhanthony 發表於 2020-9-14 22:09
如果一邊用Oppo將Front L/R 直出active speaker,另一邊用HDMI畀Onkyo出C SR/SL 同其他聲道,要喺Oppo set ...

有d 戲正常,有d 有回音,有d 戲95%正常但兩句有回音,我都唔知點解

小邪ktm 發表於 2020-9-14 23:48

tsewongsheung 發表於 2020-9-14 22:50
有d 戲正常,有d 有回音,有d 戲95%正常但兩句有回音,我都唔知點解

rca和hdmi同時輸出?咁好多聲音都會重疊咗,梗係有回音啦!師兄都係換過部有前置pre-out嘅av amp啦!

tam_kk 發表於 2020-9-15 00:57

環擴魔改前級

https://www.hd.club.tw/data/attachment/forum/201910/26/181716a6iwnj2287aegagg.jpg
頁: [1] 2 3
查看完整版本: onkyo AV amp 駁 active speakers

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。