LawranceTo@G 發表於 2020-8-31 21:40

kkchau@G 發表於 2020-8-31 20:50
要唔要dv 先,samsung 無dv 係最大缺點,x9500h 咩都好,就係無hdmi2.1,同埋qled 都係led lcd 黎 ...

多謝師兄回覆
真係咩都好 就係無HDMI2.1
80R 無DV 我做過小小功課 知道依家大多數都DV格式 HDR10+ 好似小D
真係好困擾

不過聽幾位師兄講 計埋我諗住用嘅Soundbar 應該大多數都係80R啦!

LawranceTo@G 發表於 2020-8-31 21:42

underflower 發表於 2020-8-31 16:17
我用緊Q80R亦睇過朋友嘅Q80T,我覺得一定係Q80R好過80T,先唔講10bit同8bit frc肉眼上未必睇到好大嘅分別, ...

話時話 師兄 可否分享下你Soundbar 點放法? 有無加埋9000S

waynerw@G 發表於 2020-8-31 22:19

Q80R >Q80T
同埋Q80R 有one connect box & no gap掛牆
但係Q80T有hdmi2.1。Q80R冇
今年要有one connect box & no gap掛牆,就要上到Q95T先有

另外行貨Q80T,只有49同55吋
如果買Q80T 65吋以上只有水貨選擇

underflower 發表於 2020-8-31 22:21

LawranceTo@G 發表於 2020-8-31 21:42
話時話 師兄 可否分享下你Soundbar 點放法? 有無加埋9000S

我都係啱啱由個某牌子二千蚊soundbar轉左用佢。用左兩個星期,第一步已經換左電源線,原來換左真係好大分別。下一步就係加9000s同換埋woofer電源線, 我想一步步來睇到個改變。

至於點擺, 我放係我電視櫃上離地60cm。

underflower 發表於 2020-8-31 22:22

Q80R >Q80T
同埋Q80R 有one connect box & no gap掛牆

Q80R 第四組HDMI 係2.1

waynerw@G 發表於 2020-8-31 22:39

underflower 發表於 2020-8-31 22:22
Q80R 第四組HDMI 係2.1

點解我記得Q80r 冇hdmi2.1{:8_385:}
等我重買左Q80T

LawranceTo@G 發表於 2020-8-31 22:46

Q80R >Q80T

多謝師兄回覆

岩岩Check清楚 聽講80R HDMI 4 的確係2.1 行到120HZ 4K 不過係4-2-0
19黎講 要上到90R 或20年 95T OR 900T 先係行4-4-4 10bit

LawranceTo@G 發表於 2020-8-31 22:48

underflower 發表於 2020-8-31 22:21
我都係啱啱由個某牌子二千蚊soundbar轉左用佢。用左兩個星期,第一步已經換左電源線,原來換左真係好大分 ...

多謝師兄再次指教!

幾乎都決定好了 都查清楚 水80R 係有個一體Connect box 得美版無
同埋美版都無2.1 HDMI

希望到時師兄或者其他朋友可以分享下 80R 同9000S 後置個擺位 欣賞下 比我學習下

感謝

LawranceTo@G 發表於 2020-8-31 22:50

唔知岩唔岩規矩 如有犯錯請告知 謝謝

呢條Link岩先搵到番黎 有完整講Q80R,Q80T同Q70T嘅比較

至於三星其他野都有 大家都分享下有用資訊!

https://zhuanlan.zhihu.com/p/157341522

underflower 發表於 2020-8-31 23:04

LawranceTo@G 發表於 2020-8-31 22:50
唔知岩唔岩規矩 如有犯錯請告知 謝謝

呢條Link岩先搵到番黎 有完整講Q80R,Q80T同Q70T嘅比較

睇完條LINK, 所以我記得Rtings都講過80T同70R拿來比較先較為洽當。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: Q80R or Q80T

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。