goharry 發表於 2020-8-15 21:37

Zidoo z9x

我剛買了Z9X (11XX元),   播放4K H265影片,部部影片都播1分鍾, 會卡住.不時播放影片重會死機.要關機再重新開機.

我開始以為係片源的問題.之後我轉用安博PRO S (上年款) 播同一個影片, 部部影片完全不卡.

我問買的淘寶ZIDOO 店, 佢話Z9X 有BUG!真係俾佢吹漲.我下星期再聯絡ZIDOO 公司問下.

而家只好用回安博PRO S!

raylee 發表於 2020-8-15 21:51

我用X20 播過不少H265,沒以上問題。但通常都係以觀看H264為主。

通常遇到的係片源的CODEC出錯,引致問題

gamma 發表於 2020-8-15 22:51

片源什麼format? mkv, iso or bdmv?

reddog 發表於 2020-8-16 00:08

師兄點解唔睇大file? 大file有冇卡?

goharry 發表於 2020-8-16 00:27

終於找到問題,原來係條INTERNET CABLE 問題!

將之前果條 5E,換條6E,終於唔卡.

睇H265 , 最少要用 6E INTERNET CABLE.

石五弟 發表於 2020-8-16 00:41

呢部有冇atmos 和 dts x

gamma 發表於 2020-8-16 06:43

我的片放在pc , pc to router 是5e , 在z9s 看gemini man 100mbs+ 也沒問題,z9s nfs 之前有bug, smb ok.若再發生可留意下

goharry 發表於 2020-8-16 15:13

音效全BYPASS 啤AV AMP,只要影片有ATMOS, DTSX ,經AV AMP 都可出.

goharry 發表於 2020-8-16 15:19

呢部ZIDOO Z9X , D音效一定好過安博PROS ,但是同其他MEDIA PLAYER , 我無對比過.

我相信最新個CHIP ,應該好過上一代.

不過, ZIDOO Z9X 無4色調整,只有簡單的 光暗, 飽和等調整.如果有, 就正!

石五弟 發表於 2020-8-16 15:39

我只能直出 z9f sb。 佢出5出倒 atmos 比 soundbar.我而家用 pc km player 出。 但5覺有atmos。 所以想出部 有 atmos 4 K player
頁: [1] 2
查看完整版本: Zidoo z9x

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。