Chanlokman 發表於 2020-8-12 01:34

喇叭線求救

小弟新手第一次玩5.1.4,有事向各位師兄高手求救,新屋裝修依家拉好喇叭線,裝6個Minx 22 4 個在天花和 2個在後置,但係自己衰又無注意到原來線有箭嘴向喇叭,依家裝修師傅拉好晒先知道,有5條缐倒轉方向,另外有兩條搵唔到缐的字體,分唔返正負極😢,D缐唔算係高級野,買喇叭時另外買,$20/呎
1.請問喇叭線箭嘴倒轉方向係咪會影響到音質?
2. 有冇方法可以搵得返正負極?

麻煩大家幫手,萬分感激🙏🏼

CyanBlue@FB 發表於 2020-8-12 11:03

放心師兄,D線係新線,未用過既,箭頭方向係方便係日後執位可以跟返方向,散線唔洗太在意,但(貴廠線有曬方向另計啦),

CyanBlue@FB 發表於 2020-8-12 11:05

正負你D線冇顏色? 有冇相睇下,有字正極

Chanlokman 發表於 2020-8-12 11:57

CyanBlue@FB 發表於 2020-8-12 11:05
正負你D線冇顏色? 有冇相睇下,有字正極

就係剪短咗,搵唔返啲字😅

Chanlokman 發表於 2020-8-12 11:58

CyanBlue@FB 發表於 2020-8-12 11:03
放心師兄,D線係新線,未用過既,箭頭方向係方便係日後執位可以跟返方向,散線唔洗太在意,但(貴廠線有曬方向另 ...

唔該晒師兄🙏🏼🙏🏼咁我都放心啲

CyanBlue@FB 發表於 2020-8-12 13:02

Chanlokman 發表於 2020-8-12 11:57
就係剪短咗,搵唔返啲字😅

線芯 兩條都銅色? .方法都有既,一頭接LED既燈仔正負極,另一頭用電芯試,正負極正確就會著燈,你明唔明?

Chanlokman 發表於 2020-8-12 16:31

CyanBlue@FB 發表於 2020-8-12 13:02
線芯 兩條都銅色? .方法都有既,一頭接LED既燈仔正負極,另一頭用電芯試,正負極正確就會著燈,你明唔明? ...

明啊,試吓先,唔該曬🙏🏼🙏🏼🙏🏼
頁: [1]
查看完整版本: 喇叭線求救

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。