極地雪 發表於 2020-8-11 11:39

純討論,soundbar 係咪未來影音大趨勢?

眼見soundbar 百花齊放,各大品牌會不斷研發新技術,
對影音玩家黎講絕對係好事,姑勿論你鐘意邊個品牌,佢有咩特色,起碼有得比較有得揀。

因為玩得AV 黎講,地方空間好重要,係呢個情況下soundbar 係咪未來影音既大趨勢?相對於傳統影音黎講會否比較容易入屋?今時今日soundbar 效果已追得好接近? 定係永遠無法取代實體AV AMP 同speaker 既效果?

希望就住討論,可以幫到玩影音既朋友去選揀佢心愛既產品,無論AV amp 好/ soundbar 都好,相信都有唔少朋友會有呢個考慮

成龍大哥 發表於 2020-8-11 14:27

又取代唔到嘅,特別係有地方甚至有影音房嘅玩家來講肯定唔會轉用soundbar,用soundbar嘅唔少都係冇玩開家庭影院的,不過開始對音效有返多少要求又見soundbar安裝簡單,價錢有平有貴選擇多......{:1_351:}

raylee 發表於 2020-8-11 15:01

百貨應百客, 有地方的燒友唔會買sound bar.

無地方或要簡約的普通人才會買sound bar

極地雪 發表於 2020-8-11 16:05

感謝2位ching 分享,咁作為一個初燒既入門玩家,應該要點選擇?

當然如果有錢人,有地方既,玩傳統AV AMP 係surround speakers 會係最好方案,但現實未必人人有大地方? 我亦都去過朋友家地方若100尺,玩5.1.4 效果又不是太理想,咁又應該如何處理?

josephyeung426 發表於 2020-8-11 16:56

感謝2位ching 分享,咁作為一個初燒既入門玩家,應該要點選擇?

當然如果有錢人,有地方既,玩傳統AV AMP...

好大原因係設計問題,SOUND BAR擺位方便,但聲效質素始終與傳統AV AMP有一段好大嘅距離!By the way 曾經有人提過MP3嘅出現足以淘汰黑膠唱片,但是每個人對「好聲」及「有聲」嘅定義不同,多分享多家訪,一定知道更多的答案

raylee 發表於 2020-8-11 17:35

睇餸食飯, sound bar 設定擺位都容易, 慳水慳力, 即食麵一樣。 但距離"滿意"仍有很長的路。

你可以試左sound bar,又試下傳統av.咪有比教。

你不是你朋友, 你的屋企亦然。

唔用過又點知呢?

issachar 發表於 2020-8-11 17:47

同相機一樣... 當細機甚至手提電話影相都有返咁上下靚, DLSR 個市場就得返真係發燒友去玩...

影音市場既情況就係 soundbar 都玩到 5.1 甚至連 virtual height 都做到既時候, 仲有幾多人會諗點樣放 d 喇叭0係頭頂...

raylee 發表於 2020-8-11 18:17

同相機一樣... 當細機甚至手提電話影相都有返咁上下靚, DLSR 個市場就得返真係發燒友去玩...

影音市場既 ...

好同意你的講法

自從有了手機(我用P30pro),已經好小拎大機出街。 因為好多時只係影相做記錄,影下個屋企人。

相反, 我要享受影相時, 我都係乖乖地拎成套10 kgs 的hasselblad 203fe 同3支鏡出街。

我相信sound bar 同傳統av 可以平衡發展的, sound bar 亦會不斷追上, 最後用家得益。

但sound bar 的質素暫時未帶再享受俾我, 只能說是多左聲道。。

極地雪 發表於 2020-8-11 22:42

影音市場既 ...

呢個亦都係現實,因為科技既進步令到soundbar 既發展開始追上 AV Amp & speaker 。

但當然仲有距離,但以soundbar 黎講做到好易入到屋的確係好重要!

成龍大哥 發表於 2020-8-11 22:44

吓,師兄你pro好多,你用緊Sennheiser Ambeo Soundbar .....{:1_352:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 純討論,soundbar 係咪未來影音大趨勢?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。