eddieyeungcc 發表於 2020-8-4 11:41

now 高清機頂盒問題

各位CHING,有件事想請教各位。

我裝了高清4k now tv plan,然後在機頂盒的SETUP將電視輸出改成4K (HDCP2.2)。

但過了幾個鐘,就自動彈返去1080i 輸出。

請問各位有冇試過?

孤身走我路 發表於 2020-8-4 13:14

我都有安裝 Now 機頂盒 ,唔係4K電視機, 普通1080P電視機,SET 咗 1080P , 都同您同一情況, 往往第二日就跳返1080I .... 係Now 機頂盒"特有功能"?

alleelarry 發表於 2020-8-4 13:57

當我用緊無 HDR 既 SONY 4K 電視,nowOne 經 AMP 上電視,真係久唔久會返去 1080P,印象中唔係 1080I,自從換左 X95G 之後,好穩定地 KEEP 係 4K 狀態。但好景不常,近日經常出現無畫面,估計係 HDCP2.2 / eARC 既問題,不停跳動沒有畫面,原因未算真正找得到;還好因為先前投訴畫質問題,師傅留左另一部「後備」機係屋企,直上電視再以 ARC 回傳,全新開機 nowOne 自動選 4K HDCP2.2,用了兩天暫時沒有問題。

eddieyeungcc 發表於 2020-8-4 14:22

我都係經NOW TV --> AMP --> 電視

等我試直上電視睇吓係唔係關事。。。

SonSon 發表於 2020-8-4 15:42

咁有冇試過去611台唔係4K??

eddieyeungcc 發表於 2020-8-4 16:02

SonSon 發表於 2020-8-4 15:42
咁有冇試過去611台唔係4K??

跌咗落1080i。。。

SonSon 發表於 2020-8-4 16:24

eddieyeungcc 發表於 2020-8-4 16:02
跌咗落1080i。。。

屋企寬頻用緊?? TV model??

1234qwer 發表於 2020-8-4 16:24

只要熄電視機時無熄NOW ONE個盒, 再開返電視佢就會自動跳左去1080I, 要每次都熄左NOW ONE先再熄電視, 開機時開電視先再開NOW ONE, 好麻煩

SonSon 發表於 2020-8-4 16:34

只要熄電視機時無熄NOW ONE個盒, 再開返電視佢就會自動跳左去1080I, 要每次都熄左NOW ONE先再熄電視, 開機 ...

我now one直上TV, 成日開關TV都冇熄Now one未試過同樣問題

eddieyeungcc 發表於 2020-8-4 16:35

只要熄電視機時無熄NOW ONE個盒, 再開返電視佢就會自動跳左去1080I, 要每次都熄左NOW ONE先再熄電視, 開機 ...

嘩!!

乜咁鬼麻煩😡

邊有可能每次都啱次序

呢個乜鬼setting嚟
頁: [1] 2
查看完整版本: now 高清機頂盒問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。