avsuperman 發表於 2020-7-24 13:32

點解要放飛機,價$又係你定,唔想買早响,可以不答應買家,浪費大家時間

多毛肥 發表於 2020-7-24 18:05

avsuperman 發表於 2020-7-24 13:32
點解要放飛機,價$又係你定,唔想買早响,可以不答應買家,浪費大家時間

可能有買家比你早交收,佢當你係保險,賣左先出聲
正常有道德既賣家會用先報先得,如果你係阿二應該說明
大家都係玩家,有時會響交收之間交流心得,我次次買二手都問下賣家升級D咩自己學下野
賣比人地會問下係米初心,係既話會比D貼士佢
可能樓主呢次唔好彩

manlad760 發表於 2020-7-24 20:59

小弟認為係有D買到私下再俾高D既價錢令賣家心動而做出放棄承諾既行為,當然地在商言商係無錯。但在道德觀上就難免令人覺得無口齒,世上錢係䁠不盡的!而多出的差價亦不會令你發達。贏得口碑及誠信遠勝萬金,人生路上,品德行先。。!做人及教子女亦然。

avsuperman 發表於 2020-7-24 23:12

manlad760 發表於 2020-7-24 20:59
小弟認為係有D買到私下再俾高D既價錢令賣家心動而做出放棄承諾既行為,當然地在商言商係無錯。但在道德觀上 ...

絕對同意,上次買卡拉OK賣家講明我係第二輪,好合理,我上次賣野,有買家出多3百,我講明已有人留,为幾百無誠信,不值。今次條線買2百,比盡5百好味,可以開返大個價。當阿Q,彩虹魚出名易壞,揾過條,用2百見人生百態,值得。

nippon 發表於 2020-7-25 09:34

PepperFish@FB 發表於 2020-7-24 11:48
呢位師兄冇比人打過都好有辦法!😂交易做唔成都預早通知呀!仲理直氣壯比返車馬費都講得出,真係乜人都有 ...

呢位師兄,比返車馬費人禁偉大,買家時間唔係金錢,浪費人時間唔計數,分分鐘有些買家來回要成兩個鐘!呢位師兄重好意思post上來,以為自己做得啱!

PepperFish@FB 發表於 2020-7-25 11:15

反價又有留回自用又有,其實有乜奇😂最緊要唔好出到去冇影,又或者收返車馬費🤭預早通知就冇問題
頁: 1 [2]
查看完整版本: 第一次遇上飛機友,真好彩

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。