heerocolour 發表於 2020-7-4 11:26

啦叭咁set冇錯嗎?

前三隻係mission qx,後面係polk s10,天空係大陸野
個分頻咁set應該冇錯掛........

小小Pat 發表於 2020-7-4 11:36

呢個係自動調教出嚟嘅效果定還是你自己做嘅先?我有少少懷疑就話你前置set到咁高,反而還繞聲同埋天空聲道set得好低,係咪有考慮到實際喇叭嘅對應頻率?

heerocolour 發表於 2020-7-4 11:45

小小Pat 發表於 2020-7-4 11:36
呢個係自動調教出嚟嘅效果定還是你自己做嘅先?我有少少懷疑就話你前置set到咁高,反而還繞聲同埋天空聲道s ...

自己SET家,都冇得自動既..............
高過頭???
咁應該幾多呀???

小小Pat 發表於 2020-7-4 12:02

heerocolour 發表於 2020-7-4 11:45
自己SET家,都冇得自動既..............
高過頭???
咁應該幾多呀???

其實我講嘅唔係數字高與低嘅問題而係我感覺上你嘅設定有啲隨意 同時如果真係要自己設定分頻點,我諗你首先要了解到其實設定分頻點個意義同埋作用喺邊度?,如果自己真係唔係好熟嘅,咁倒不如信機裏面嘅自動設定

heerocolour 發表於 2020-7-4 12:12

小小Pat 發表於 2020-7-4 12:02
其實我講嘅唔係數字高與低嘅問題而係我感覺上你嘅設定有啲隨意 同時如果真係要自己設定分頻點,我諗你首 ...

機好似冇AUTO SET喎.................

usopp 發表於 2020-7-4 12:37

簡單啲講,你覺得咁多對喇叭之中,你對前置係最弱?

dominickwok 發表於 2020-7-4 12:47

又或者咁講,唔通樓主覺得對前置好弱?120 Hz 都出唔倒而要交俾 sub 仔?而中置和其他就好勁?60 Hz 都可以自己出而唔使隻 sub 仔幫手?我唸樓主要在這些 crossover 意義上了解吓先。

小小Pat 發表於 2020-7-4 12:55

heerocolour 發表於 2020-7-4 12:12
機好似冇AUTO SET喎.................

我對其他牌子嘅擴音機唔係太熟!你呢部係安橋?有冇睇過說明書?

Paulchung1974 發表於 2020-7-4 13:03

中置set...100....
其他Set...80...
低音都係80.....但低音個分頻制就By Pass扭到盡....音量制set一半

5.1外星人 發表於 2020-7-4 13:19

你部係 TX-RZ840
Specs
Channels        9.2
Object-Based Configuration:: 5.2.4
冇 auto cal {:6_229:}冇可能{:6_141:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 啦叭咁set冇錯嗎?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。