ckwdog 發表於 2020-6-26 16:51

新手 Audioquest HDMI 問題

小弟上星期買咗條最後一代嘅Audioquest Mocha 1M線諗住比部藍光出聲落部Amp用,點知手痕直接駁畫落電視之後返唔到轉頭想買條最新版Vodka或Coffee出電視。想請教一下

1) Coffee/Mocha如果拆咗DBS個電池效果係咪完全等同於Vodka一樣?
   (琴日無知將自己條Mocha拆電試圖模擬Vodka係咩質素,試過感覺上係有分別,唔知係咪心理作用)
2) 如果Vodka/Coffee買5米線會唔會降低質素?定係買光纖會好啲?

望咁多位ching指教。

dominickwok 發表於 2020-6-26 17:39

但 Audioquest 個官網顯示 Vodka & Coffee 最長只有 3m 線。你搵到 5m 線?

ckwdog 發表於 2020-6-26 18:09

dominickwok 發表於 2020-6-26 17:39
但 Audioquest 個官網顯示 Vodka & Coffee 最長只有 3m 線。你搵到 5m 線?

有呀,連風擇網站都有

LZ82 發表於 2020-6-26 19:27

好似差好幾級喔! 同個DBS無關,主要係接頭同線身都唔同, 如果想個畫面利d carbon 會好d。 你提到的我都有用緊,我個人意見就一聽coffee過曬聲畫已經ok喇

anson11 發表於 2020-6-26 20:50

佢條 Mocha 係特別版,
10%鍍銀及 72v DBS!

anson11 發表於 2020-6-26 20:53

ckwdog 發表於 2020-6-26 18:09
有呀,連風擇網站都有

回覆 :
1) 係等同 Vodka

2) 冇影響

ckwdog 發表於 2020-6-26 21:29

多謝咁多位ching指點,已經課金買咖啡等送到{:12_723:}
不過飲完杯咖啡要節食先得{:12_749:}

anson11 發表於 2020-6-26 21:55

ckwdog 發表於 2020-6-26 21:29
多謝咁多位ching指點,已經課金買咖啡等送到
不過飲完杯咖啡要節食先得 ...

上高一級更加正!

20120820 發表於 2020-6-26 22:27

1)Coffee比vodka更乾淨更立體更鮮明正正就係有冇用DBS分別,亦比較朋友的diamond結果輸晒,
無法一分一錢一分一貨老頂即係老頂,如拆DBS個電池唔用咁直接買vodka就得.
2)5m光纖 > https://www.fortress.com.hk/zt/product/cherry-cola-hdmi-50m-cable/p/BP_11974257

ckwdog 發表於 2020-7-1 16:58

本來都想玩diamond,不過價錢真係一下接受唔到。
BTW,啱啱代理度攞咗貨點知係舊版白咖啡款{:12_746:}
請問有冇大大知道5米係咪冇最新版架?我呢條盒係寫2013年但support 4K,同新款功能有唔同嗎?
頁: [1] 2
查看完整版本: 新手 Audioquest HDMI 問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。