黑色幽默 發表於 2020-5-23 15:50

有關64 Audio CM的選擇

64Audio 有優惠推出,射程內兩個選擇是:N8/A12t。
本身聽開圈鐵耳機,
手上有Fender ten3 (1圈3鐵)及AAW ash CM(1圈6鐵),
所以傾向想訂a12t 全鐵的,
有試聽過a12t ,未試過N8,明天會去試埋,
但過去經驗在店試去到呢個價位的耳機,
如果在調音取向是較多味精或較為監聽,
這些是會分別得到的,但如果同屬監聽或同屬多味精,
在店試聽來講,我就唔太分到個分別的,
當然如果可以借返屋企聽返一、兩日,都相信會聽到分別。

所以在此也想請教下師兄們覺得N8/A12t 個聽感怎樣?
明白聲音呢家嘢係好個人及主觀的,
而我也只是作為一個參考,亦會親自試聽的。

現有前端是sp1000cu+amp,
比較喜歡有少少味精或特別調音,
試過VE 8會感覺有點清,所以太監聽取向唔適合自己口味,
當然重味精咁又頂唔順,多聽女聲經典或舊歌重新演繹為主,
本地流行歌亦會聽,基本上唔聽交響樂。

鄭浩鋒@FB 發表於 2020-5-24 12:02

冇試聽過12,不過N8係BAND SOUND之選

051644 發表於 2020-5-24 17:06

現a12t用家 覺得可以試埋VE 對EVE20

黑色幽默 發表於 2020-5-24 20:44

051644 發表於 2020-5-24 17:06
現a12t用家 覺得可以試埋VE 對EVE20

未試過添,之前上總統當時未有Demo,
所以只試了VE6及8 感覺是傾向監聽,
首歌原本係乜就會聽到係乜。

無論如何今日就訂了a12T ,
同場有試聽新的a18s 個人覺得佢屬傾向監聽風格,
不過就比VE來得豐富點,
人聲靠前得來,個音場闊,
樂器分離度及細節聲都好好,
女聲亦相當甜美。

N8 就同慣常已聽開的圈鐵耳機差不多,
低音及鼓之類的聲比較有力及彭湃,
調音風格聽pop係十分適合的,
整體來講如果本身唔係有兩對圈鐵耳機,
我會選N8的,一來個價平兩千幾,
兩來其他鐵的分布同a12t係一樣的,
現場都有師兄在訂。

如果三對唔考慮價錢,就會係a18s最到位及最正,
亦是比a12t 有提升的,不過就貴,如果揀埋面版,
要去到成二萬多,已超出射程及心裡關口。

由於a12t 起碼都有七八成接近a18s,
全動鐵的低音及鼓,
個分離度、清爽、快速係同圈鐵有明顯分別的,
所以最後選了這a12t。

入耳來講諗住收手的了,
未來應該會揀多一個耳罩,
初步屬意鐵三角新的木製耳罩,
不過香港暫時得wp900一對出左,
亦未有機會試過。

lokkol 發表於 2020-5-26 13:48

黑色幽默 發表於 2020-5-24 20:44
未試過添,之前上總統當時未有Demo,
所以只試了VE6及8 感覺是傾向監聽,
首歌原本係乜就會聽到係乜。

Ve6我又唔覺得太監聽
佢都有少少音樂味特別係啪制後
我都思考緊n8但未試(真)

黑色幽默 發表於 2020-5-26 18:50

lokkol 發表於 2020-5-26 13:48
Ve6我又唔覺得太監聽
佢都有少少音樂味特別係啪制後
我都思考緊n8但未試(真) ...

嗯!N8 確實相當唔錯,可以去試真D,
一萬至萬五左右,就性價比來講,
個人覺得N8算是很高的了,
雖然唔係單元多就一定係好。

但64 Audio 擁有唔少專利技術,
並且單元分佈、調音、造工皆是備受肯定的,
而且一圈八鐵(九個單元),
聽感真是比較豐富的。
頁: [1]
查看完整版本: 有關64 Audio CM的選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。