noobmove 發表於 2020-5-18 01:42

Netflix電視輸出請教

各位師兄好!有野想請教下大家
我宜家用緊
tv: lg b9
av amp: denon 4500h玩緊5.1,用hdmi arc連接

當我無開av amp嘅時候,用電視speaker, 電視個netflix app show 到有5.1甚至atmos嘅logo

但係當我開左個av amp, 個logo就消失左, 想問下係咪即係出唔到5.1聲道?請問有無方法解決?
thanks so much, 我係啱啱入坑玩av amp🥺🥺

huohou 發表於 2020-5-18 03:20

你部amp顯示屏右邊顯示5.1已經點亮表示已經係5.1輸出到喇叭,照計左邊應該顯示輸入系幾多聲道,但我睇唔到?

SonSon 發表於 2020-5-18 10:46

LG simplink 有冇著??

Sun_Owner 發表於 2020-5-18 11:46

各位師兄好!我也有類似的問題。影音新手,望大家指教。謝謝🙏
電視:Sony A9F,使用Netflix App; Denon 6400; HDMI 光纖接2邊ARC插口。
1)看電視時,6400顯示出5.1點亮,各喇叭正常發聲;
2)看Netflix MIB 介紹頁面有寫5.1,但6400只點亮了左右聲道,亦只有左右喇叭發聲。不知如何解決。
由於現時返緊工Lunch Hour,故未能post相,請諒😊

wantai288 發表於 2020-5-18 12:19

電視:Sony A9F,使用Netflix App; Denon 64 ...

一定a9f setup問題,set左立體聲,返去搞搞

Sun_Owner 發表於 2020-5-18 12:25

wantai288 發表於 2020-5-18 12:19
一定a9f setup問題,set左立體聲,返去搞搞

看電視出到5.1的,Netflix App MIB亦選了5.1聲道,唔知關唔關電視用了center speaker mode事?但都係得左右喇叭有聲🤔

a974005 發表於 2020-5-18 14:23

電視:Sony A9F,使用Netflix App; Denon 64 ...

顯示與聲音
音訊輸出
數位音訊輸出
配置輸出數碼音訊時的輸出方式。僅當[喇叭]設為[音訊系統]時,才可使用此設定。

noobmove 發表於 2020-5-18 20:57

thank you咁多位幫手,原來係部lg tv個音效輸出無set返好,問題解決左lu thanks!!🙇🏻‍♂️🙏🏼

Sun_Owner 發表於 2020-5-18 21:19

noobmove 發表於 2020-5-18 20:57
thank you咁多位幫手,原來係部lg tv個音效輸出無set返好,問題解決左lu thanks!!🙇🏻‍♂️🙏🏼 ...

恭喜🎊🍾️但我仍未攪得掂。已照Ching意見set過部機,發覺仍有問題:看Preview嘅時候有surround,play片嘅時候變番stereo🙄見圖

Sun_Owner 發表於 2020-5-18 21:32

終於攪掂🤗原來Netflix的Audio選擇嘅問題,”English (5.1)”係出唔到surround的,只出到stereo;“English 就出到啦😏
頁: [1] 2
查看完整版本: Netflix電視輸出請教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。