cth516 發表於 2020-5-17 08:19

8500 ARC無聱問題

Hi.威廉Sir,

我是8500嘅用家 . ARC無聱 (已駁好HDMI to TV)

請問當用ARC時, 要唔要在8500選擇位置, 即睇時Blu-ray要選擇Blu-ray, 睇DVD時要選擇DVD ?

cth516 發表於 2020-5-17 11:52

試過抆哂所有線, 之後再駁, 就出到聱,

但現在又唔得, 都唔知咩原因, 但TV Audio個Dispaly又顯示到7.1喇叭著燈,

cth516 發表於 2020-5-17 12:26

攪攪下, 試過連其他都無埋聲, 我都係放棄.....

DenonI 發表於 2020-5-17 14:54

cth516 發表於 2020-5-17 12:26
攪攪下, 試過連其他都無埋聲, 我都係放棄.....

Hi cth516 ,

1)似乎 AVR 與其他 HDMI 設備存在信號干擾,因此您的ARC無法正常工作。 您可以使用光纜線連接( TV to AVR->TV Audio IN) 解決問題。
2)當您斷開所有設備的連接並且ARC再次響起時,您將其他設備續一連接到AVR,直到ARC再次丟失,然後決定是將該設備保持連接到AVR還是連接到電視。

Denon1

cth516 發表於 2020-5-17 15:10

DenonI 發表於 2020-5-17 14:54
Hi cth516 ,

1)似乎 AVR 與其他 HDMI 設備存在信號干擾,因此您的ARC無法正常工作。 您可以使用光纜線 ...

Thanks, 一陣返去再試吓。

cth516 發表於 2020-5-17 16:28

剛開TV, 試ARC, 又OK,

hung12493 發表於 2020-11-4 10:08

cth516 發表於 2020-5-17 16:28
剛開TV, 試ARC, 又OK,

師兄想問你個問題最後點樣解決,我2也有同樣嘅問題,
小弟一名新手,剛入手天龍2700h,ARC 接駁了Sony TV嘅 ARC, 但每當我睇電視 Netflix 或youtube也好,AMP已選擇TV audio, 聲音經ARC落AMP, 正常係應該已經出到聲,但我一定要開住Amp其中一個media player input嗰部機個power制,個電視聲先落到AMP, 一OFF就會無咗電視聲,已經反覆測試咗,未揾到原因,求高人指點🙏🏻🙏🏻
頁: [1]
查看完整版本: 8500 ARC無聱問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。