SammyChu@FB 發表於 2020-5-8 23:33

R.Masciola’s 校機問題

咁多位師兄, 我用3色咭用dvs果4k 想校gx880h色。但我用藍濾光睇時點郁藍色飽和度 色調同 亮度果4格都唔會變實色尤其係tint? 想問係點校色? 唔該師兄。。。

coffee430coffee 發表於 2020-5-9 00:20

師兄
輕輕較吓光度,對比度,清晰度同白平衡就好喇,顏色管理果部份盡量唔好調較。。。

SammyChu@FB 發表於 2020-5-9 01:48

coffee430coffee 發表於 2020-5-9 00:20
師兄
輕輕較吓光度,對比度,清晰度同白平衡就好喇,顏色管理果部份盡量唔好調較。。。 ...

{:6_123:} 諗住可點樣校下d色。。。

coffee430coffee 發表於 2020-5-9 02:45

SammyChu@FB 發表於 2020-5-9 01:48
諗住可點樣校下d色。。。

因為宜家D電視調較顏色要配合儀器同軟件先調較到。。。
我諗你個問題係因為白平衡偏色,所以覺得D顏色怪怪哋咁,用暖色2又偏黃,暖色1以上又偏藍
(純粹個人見解){:1_259:}

SammyChu@FB 發表於 2020-5-9 03:18

coffee430coffee 發表於 2020-5-9 02:45
因為宜家D電視調較顏色要配合儀器同軟件先調較到。。。
我諗你個問題係因為白平衡偏色,所以覺得D顏色怪 ...

係。。。 2果個黃得好恐怖。。。1叫好少少。。。 專登買果個software,同難得買咁旗艦,有排睇諗住整好d...{:6_125:}
雖然d色水比我之前部野差好遠。。。

coffee430coffee 發表於 2020-5-9 04:01

SammyChu@FB 發表於 2020-5-9 03:18
係。。。 2果個黃得好恐怖。。。1叫好少少。。。 專登買果個software,同難得買咁旗艦,有排睇諗住整好d. ...

其實由DX/EX/FX/GX嘅LCD/LED電視都有呢個問題。。。(DX9xx)比較好。。。

因為暖色2,色溫低過6500k,所以感覺好黃,但暖色1,又上到介乎6800至7000k,搞到睇電影時D色又好怪咁。。。

Panasonic嘅白平衡同顏色管理系統好強大,但要調較得好,真係需要專業人士同儀器。。。

我之前都係買咗好幾隻調較電視用果D碟,但發覺果D碟,叫做用嚟了解吓自己部電視,實際都唔係真係好較到。。。(我都較咗差不多1年先感覺好D)

宜家D碟嘅用途,我用嚟測試換線同換配件後對,光度,對比度同伽瑪嘅分別。。。

dominickwok 發表於 2020-5-9 12:07

係。。。 2果個黃得好恐怖。。。1叫好少少。。。 專登買果個software,同難得買咁旗艦,有排睇諗住整好d. ...

師兄,你嗰隻係有測試圖嘅較機碟,唔係 software 喎。

SammyChu@FB 發表於 2020-5-9 14:06

dominickwok 發表於 2020-5-9 12:07
師兄,你嗰隻係有測試圖嘅較機碟,唔係 software 喎。

Sorry 口誤。我係買左佢成個檔放落usb到出黎用{:6_136:}

SammyChu@FB 發表於 2020-5-9 14:10

coffee430coffee 發表於 2020-5-9 04:01
其實由DX/EX/FX/GX嘅LCD/LED電視都有呢個問題。。。(DX9xx)比較好。。。

因為暖色2,色溫低過6500k,所 ...

同部機好多細既settinghdr,對比有沒自動調整等。。。 好多野校。。。 郁少少哩d setting出黎color bar d 圖又唔同晒。。。 真係好難校{:6_123:}

coffee430coffee 發表於 2020-5-9 14:27

SammyChu@FB 發表於 2020-5-9 14:10
同部機好多細既settinghdr,對比有沒自動調整等。。。 好多野校。。。 郁少少哩d setting出黎color bar d ...

用目測方式去調較HDR係極大嘅挑戰,但我嘅見意係,係HDR嘅光度同對比度唔好調整,保留預設嘅默許值,因為調低光度同對比度會影響成個HDR嘅圖像質量。。。

你宜家用緊邊個觀賞模式睇SDR同HDR内容?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: R.Masciola’s 校機問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。