amdwii 發表於 2020-5-6 01:39

請教三星q90R soundbar 用家,有關後置高度

想問大家對後置,會上牆多定後用腳架,對後置會放高幾多,有人話高過耳仔水平,約0.9m-1.2m,有人話愈高愈好,太約1.8m,不過唔知對q90後置,有向天反射,應set 幾高會比較理想?純討論下。

coffee430coffee 發表於 2020-5-6 02:06

呢個都係一個好問題,我都想知道{:1_326:}
我自己嘅擺位係後置高過耳仔水平大約1至2尺
(條soundbar就同耳仔水平對齊)

amdwii 發表於 2020-5-6 02:26

coffee430coffee 發表於 2020-5-6 02:06
呢個都係一個好問題,我都想知道
我自己嘅擺位係後置高過耳仔水平大約1至2尺
(條soundbar就同耳仔 ...

Soundbar 放得好高,效果如何?其實如果一般高度,可用服架,我就唔鑽牆。

coffee430coffee 發表於 2020-5-6 02:50

amdwii 發表於 2020-5-6 02:26
Soundbar 放得好高,效果如何?其實如果一般高度,可用服架,我就唔鑽牆。 ...

其實只要後置喇叭底部,高過耳仔或頭頂已經可以(純粹個人見解)
所以你用坐地喇叭支架應該足夠,而唔洗鑽牆
{:1_259:}
至於soundbar因為我想個聽感係螢幕出聲咁,同埋就番soundbar左則同右則兩個環繞聲單元,所以放得比較高{:1_259:}

ALEXALEX@G 發表於 2020-5-6 08:34

我就咁放係梳化頂,覺得體驗都唔錯

Ryan_1608 發表於 2020-5-6 11:10

sofa靠牆角,唯有一邊放sofa扶手,一邊放腳架較低。

個包圍感都明顯既,天空聲就麻麻,不過soundbar靠反射無得強求

coffee430coffee 發表於 2020-5-6 12:31

(純粹個人見解同我自己測試出嚟嘅聽感)
因為Q90R個後置,天空聲道單元同後環繞聲道單元,放係同一音箱裡面,兩組單元太接近,所以盡可能唔好放太低(即係唔好同耳仔水平線咁擺放)。。。
當後置放得太低時,有機會分唔出係天聲發緊聲定後環繞發緊聲,亦會同前面天空聲道欠缺一致性,而影響聽感。。。

yuppi 發表於 2020-5-6 13:01

跟杜比標準,平耳仔高度就係可以

coffee430coffee 發表於 2020-5-6 14:08

呢個係台灣影音網站編輯分享出嚟
當然最好自己多D測試,去搵到適合自己而又喜歡嘅擺位{:1_259:}
頁: [1]
查看完整版本: 請教三星q90R soundbar 用家,有關後置高度

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。