kahanglam 發表於 2020-4-28 02:19

輪迴問題, 小地方想玩座地喇叭

睇好多師兄話玩過座地喇叭返唔到轉頭~
所以我對座地喇叭好大興趣~
POLKAUDIO S系坐地喇叭定價平, 上網好多人都話性價比高, 作為入門非常適合
本來已決定入手 POLKAUDIO S系, S50,S30,S10 ~ 作前中後 + PSW111 8"

但當我問過好幾間音響職員~ 都話個廳太細, 可能 S50 座地食唔晒.....會產生一D駐波迴音等等問題.....所以又失望而回{:1_260:}
小弟廳 闊 1.8M 長 2M 左右~

小弟明白個廳真係比較細, 如果放左個座地喇叭位置應該都唔可以有太大改動
技術上 例如調低 低音等級 等等 其實可唔可以解決到?

小弟主要想聽靚聲, 一般唔會開到好大聲, 咁樣其實駐波迴音等等問題 會唔會相對無咁大?
所以想請教下係咪真係玩唔落座地喇叭呢?{:1_347:}

謝謝各位!!

sin324 發表於 2020-4-28 03:01

好老實講.....
細到咁如果係以靚聲為前題,書架好好好大機會好過座地,
座地除左擺得落,其實前後左右都要比位佢舒展,
勉強無幸福,到時又boom又駐波又通屋迴音就本末倒置...

MDLP 發表於 2020-4-28 05:04

1.8m x 2m = 3.6m
即係40尺都唔夠
其實已經放乜都無所謂
就算放衛星喇叭又如何
祗要放得落自己心頭好
過到自己心瘾便可以
總之無人阻你有得玩
今次就真係建議天龍
須要Adyssey大幅收低音

zairen 發表於 2020-4-28 06:31

一张king size双人床大小,难摆位。

小邪ktm 發表於 2020-4-28 07:06

師兄可以唔買前置住,先試下用S10做前置,睇下自己覺得夠唔夠?唔滿意先再諗,如果覺得書架已經足夠,咁5千買對好D嘅書架!

小瑟 發表於 2020-4-28 07:45

二個說法...一係唔好理人地, 玩到心頭好既玩具就算了, 一係就去試對細書架喇叭, 試到岩先入手~{:12_790:}

kahanglam 發表於 2020-4-28 09:39

MDLP 發表於 2020-4-28 05:04
1.8m x 2m = 3.6m
即係40尺都唔夠
其實已經放乜都無所謂

一睇到大家回復,小弟就已經完全明白了 {:1_247:}
非常多謝大家意見 {:1_347:}

不過反而想知咁多牌子既AMP
係天龍既 AUDYSSEY EQ 低頻阻遏 比其他牌會做得特別好?

因為小弟之前係考慮 安橋 或者 馬蘭士,如果係真,我都要留意下天龍喎!

Samson2011 發表於 2020-4-28 09:58

kahanglam 發表於 2020-4-28 09:39
一睇到大家回復,小弟就已經完全明白了
非常多謝大家意見

Marantz 都係用 Audyssey 做 room EQ。

我都係用Marantz amp,聆聽空間都是細空間,但我仍用座地 speaker (先前我是用書架 speaker),如聽music 兼用 pure direct,便如樓上啲 ching 講註波嚴重,但看movie 用 audyssey room EQ,因註波有一定修正,看movie 用座地 speaker 便更能表現出套電影嘅動感,書架 speaker未必比到。

kahanglam 發表於 2020-4-28 10:16

Samson2011 發表於 2020-4-28 09:58
Marantz 都係用 Audyssey 做 room EQ。

我都係用Marantz amp,聆聽空間都是細空間,但我仍用座地 speake ...

其實我個廳闊度應該有3.6m,不過聆聽範圍就真係得 2m x 1.8m,真係非常袖珍既。如果用左 pure direct,audyssey room EQ 就不能同時使用?
如果係咁,我諗書架都係可能會適合我多啲 {:1_332:}
因為我都會比較着重 聽歌 方面。勉強無幸福

上次我都有聽過 S20,如果作為兩聲道或前置,對我來說都已經收貨。

MDLP 發表於 2020-4-28 12:07

用AV推
座地又好
書架又好
可以揀分頻點cut
座地分頻彈性大好多
書架又要多對腳架又係嗰條數
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 輪迴問題, 小地方想玩座地喇叭

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。