RT_HK 發表於 2020-4-19 12:21

SONY TV ARC 問題

SONY X9000G用 HDMI 經ARC 落PIONEER LX59, 電視出咗" TV speakers active due to Audio System Communication Failure "。但AMP speaker 都有聲,不過睇google movie 出唔到5.1, 依家應該點做,條HDMI 線有冇影響定係要做啲settings。{:12_752:}

alleelarry 發表於 2020-4-19 23:31

如果只要5.1的話,用光纖去AMP,應該差不了多少!

RT_HK 發表於 2020-4-20 00:05

alleelarry 發表於 2020-4-19 23:31
如果只要5.1的話,用光纖去AMP,應該差不了多少!

光纖都試過但係都只出到2.1{:1_331:}

alleelarry 發表於 2020-4-20 12:38

我用 X95G 同 LX901,都久唔久有問題,偶而都只係出到 2.1,你可以試下以下既動作:

- Reboot X90G
- LX59斷電(唔係 Standby)再開
- X90G 音訊輸出,有個 Sony 優先設備選項關左佢

marco 發表於 2020-4-20 15:05

alleelarry 發表於 2020-4-20 12:38
我用 X95G 同 LX901,都久唔久有問題,偶而都只係出到 2.1,你可以試下以下既動作:

tv經ARC去901吾多夠聲,吾知你地有無呢個問題?{:6_128:}

Thanks.

RT_HK 發表於 2020-4-20 20:11

剛剛都試過都係唔得. Anyway thank you .

alleelarry 發表於 2020-4-20 20:28

RT_HK 發表於 2020-4-20 20:11
剛剛都試過都係唔得. Anyway thank you .

唔係一定得架,但我用LX901的話,睇電視都食到 ARC的話,睇 Netflix 就好大機會出到 ATMOS{:6_136:}

alleelarry 發表於 2020-4-20 20:29

marco 發表於 2020-4-20 15:05
tv經ARC去901吾多夠聲,吾知你地有無呢個問題?

Thanks.

唔係好覺有細聲到,反而唔用ARC,改用光纖的話,不同牌子會有大細聲之分{:6_142:}

Ryan_1608 發表於 2020-4-21 18:33

有無其他Device 插住個AMP? 可能CEC 問題。

RT_HK 發表於 2020-4-21 23:35

Ryan_1608 發表於 2020-4-21 18:33
有無其他Device 插住個AMP? 可能CEC 問題。

咩都試過晒都唔得, hard reset tv,hard reset amp , 拔線,換線,真係冇符.
頁: [1] 2
查看完整版本: SONY TV ARC 問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。