MDLP 發表於 2020-4-13 23:59

anakinowen7 發表於 2020-4-13 23:45
唔係好明,full range即係唔set分頻點?

即係FullBand
至於點搵相位用盡對座地同sub仔
就要自己慢慢睇

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=314982&extra=page%3D1%26filter%3Dtypeid%26typeid%3D21

MDLP 發表於 2020-4-14 00:02

anakinowen7 發表於 2020-4-13 23:45
唔係好明,full range即係唔set分頻點?

其實D320做完cal都誤認係large
無理由D330當衛星咁玩
至於full range同large能否共存
先天環境運氣同後天領悟調教都好重要

https://www.youtube.com/watch?v=739pZn7QP7M

茶母 發表於 2020-4-14 00:26

anakinowen7 發表於 2020-4-13 23:21
其實前中後個分頻點係咪應該一樣,要調整就一次過調晒3part

另外無知一問,阻抗set錯左會有咩後果? ...

其實前中後個分頻點係咪應該一樣,要調整就一次過調晒3part

--->唔一定

另外無知一問,阻抗set錯左會有咩後果?

--->如果有4ohms 喇叭但set 6ohms 最差係會部amp 開大聲時會出protection,

所以要睇返所有喇叭阻抗嚟設定

anakinowen7 發表於 2020-4-14 21:33

MDLP 發表於 2020-4-14 00:02
其實D320做完cal都誤認係large
無理由D330當衛星咁玩
至於full range同large能否共存

好深奧😅😅😅,我慢慢消化下,摸下部機先

MDLP 發表於 2020-4-14 22:06

anakinowen7 發表於 2020-4-14 21:33
好深奧😅😅😅,我慢慢消化下,摸下部機先

原理上
可以先識
1. all speakers: 80Hz / LFE: 120Hz
2. all speakers: 80Hz / LFE: 80Hz
3. L/R: FullBand / C+Surr:80Hz / LFE: 120Hz
4. L/R: FullBand / C+Surr:80Hz / LFE: 80Hz

anakinowen7 發表於 2020-4-17 22:36

MDLP 發表於 2020-4-14 22:06
原理上
可以先識
1. all speakers: 80Hz / LFE: 120Hz

暫時我試過師兄提議ge,第4個係我覺得最好ge,但仍然有個問題係去到套戲一啲好低音ge位就會好似有啲”嗡嗡”咁ge尾音,而且會將人聲蓋過,正常我開Vol.55,如果細聲啲情況就好啲,但人聲始終覺得差咁啲。。。。
當我用返部av amp個人聲加強就好好多。。。

MDLP 發表於 2020-4-18 03:05

anakinowen7 發表於 2020-4-17 22:36
暫時我試過師兄提議ge,第4個係我覺得最好ge,但仍然有個問題係去到套戲一啲好低音ge位就會好似有啲”嗡嗡 ...

我估你講所謂嗡嗡聲可能係駐波
好難三言兩語去講點樣處理
試下將LR分頻由fullband改為40Hz試吓
頁: 1 [2]
查看完整版本: 如何設定分頻點

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。