kahanglam 發表於 2020-4-10 12:08

求 5.1 器材 推介 🙇🏿‍♂️🙏🏿

小弟想買 5.1「入門」音響設備供睇戲打機,但同時又鍾意聽流行曲。不過由於 「預算」 「空間」 同 「海關」 問題,暫時淨係可以購買一部 av amp。 orz

所以小弟想買 一對書架形喇叭作兩聲道聽歌,另買其他喇叭就當睇戲打機先再開機。如果咁配搭法有可能有唔同牌子既喇叭存在,由於購買前可能又無得試聽,購買前有無咩可以特別留意?

或者有無一啲入門 5.1喇叭套裝 其實前置喇叭已經唔差可作聽歌之用?

謝謝各位幫忙🙏🏿

小邪ktm 發表於 2020-4-10 13:19

師兄係想買部入門av amp加對書架玩住先?買之前梗係要試下先啦,個個人要求都唔同!

rach 發表於 2020-4-10 13:20

筆直幾多?

matt88p 發表於 2020-4-10 13:49

Yamaha 2080 唔知仲有冇特價呢部抵玩!!
喇叭就真係睇自己要咩口味!
{:1_326:}

CalixLau@G 發表於 2020-4-10 18:56

真係入門野我自己用開
睇戲又聽歌Polk audio signature series
睇戲為主就Klipsch reference series

純個人意見
耳聽為實 人人要求不同

calbee1128 發表於 2020-4-10 20:17

師兄買呢啲音響嘢最緊要自己試,好難問人😅
因為口味嘅嘢人人唔同,唔同amp,都唔同味道。📺 你睇吓我簽名入面嗰啲器材,全部都係入門級,玩左都6、7年,到而家都仲係咁好玩,攪吓分頻點,唔同擺位,玩吓其他設定😃都可以玩好耐學到好多嘢😅 玩左呢堆嘢咁耐最近先換隻10仔去12吋,相信又可玩一排。

7年以嚟嘅器材如下

Samsung UA46D6400
Onkyo TX-NR609
Klipsch RB-61II
Klipsch RC-52II
Klipsch RS-42II
Velodyne CHT-8Q {:12_816:} 將會換EARTHQUAKE FF12
Oppo BDP-93

kahanglam 發表於 2020-4-10 20:34

先多謝各位師兄🙏🏿

因為我未去過音響鋪頭聽,自己係新手,怕比人劏。鋪頭可以即時按我需要即時set一套我自己想要既喇叭比我試聽?

kahanglam 發表於 2020-4-10 20:35

小邪ktm 發表於 2020-4-10 13:19
師兄係想買部入門av amp加對書架玩住先?買之前梗係要試下先啦,個個人要求都唔同! ...

我想買齊5.1,不過想focus係對書架上面多少少

kahanglam 發表於 2020-4-10 20:36

rach 發表於 2020-4-10 13:20
筆直幾多?

淨係計喇叭,想控制係10000以內

kahanglam 發表於 2020-4-10 21:23

matt88p 發表於 2020-4-10 13:49
Yamaha 2080 唔知仲有冇特價呢部抵玩!!
喇叭就真係睇自己要咩口味!

amp 其實睇中左 先鋒VSX-LX503 馬蘭士SR5014

yamaha 2080 係咪即係 RXA2080?
好似要成皮野,頂唔緊🙈
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 求 5.1 器材 推介 🙇🏿‍♂️🙏🏿

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。