goldberg0083 發表於 2020-4-6 22:13

AskaLung@FB 發表於 2020-4-6 21:33
一萬左右既4k投影機絕大部份都係偽4k,用0.47英寸的DMD晶片原生解像度為1080p,它採用了更快頻率的XPR技術 ...

師兄請問什麼叫做買一部最好1080p嘅投影機一定要有hdr{:6_141:}

getjoe 發表於 2020-4-6 22:15

goldberg0083 發表於 2020-4-6 22:13
師兄請問什麼叫做買一部最好1080p嘅投影機一定要有hdr

我知 1070+ {:1_333:}

mark1 發表於 2020-4-6 22:35

CP....

成龍大哥 發表於 2020-4-6 23:09

2475017 發表於 2020-4-6 21:51
Benq w2700 ,水,around 11xxx, 5通好5過1080 ?
如果係,甘 寧願食夠靚屎,都唔好食碟臭飯 ...

不過重點係樓主預算係$8000以下連埋幕....

goldberg0083 發表於 2020-4-6 23:34

成龍大哥 發表於 2020-4-6 23:09
不過重點係樓主預算係$8000以下連埋幕....

八千蚊其實我覺得唔難
難就難在2.5米要玩80吋至100吋, 因為要買超短投 或者短投, 全新可以考慮小米或者堅果, 這兩個牌子 直投影機又可以食到4k 又而安裝擺位
如果短頭的投影機又out budget 咁儲多啲錢先啦
唔好意思成龍大哥我應該回覆 樓主{:6_136:}
.

getjoe 發表於 2020-4-6 23:47

唔夠錢買幕 咪投住上牆先{:1_332:}

getjoe 發表於 2020-4-6 23:52

都唔差果佰幾蚊{:1_262:}

usopp 發表於 2020-4-7 00:31

2475017 發表於 2020-4-6 19:59
嗰日我去餐廳食飯, 我爭啲想同個廚師講如果你 煮餸 煮得 咁差不如唔使煮,你直接去食屎, 但諗深一層驚畀 ...

咁不如你話比我聽8k LCD靚d定係4K oled 靚d 啦,我都驚你唔明

2475017 發表於 2020-4-7 00:40

usopp 發表於 2020-4-7 00:31
咁不如你話比我聽8k LCD靚d定係4K oled 靚d 啦,我都驚你唔明

火箭炮電視機最靚, 問乜鬼4k 8k, 根本係火箭炮電視機最好睇, 討論呢都冇用, 1080都話好過4k, 仲有得講?
可能出4k 8k碟都係一個局, 完全冇分別!
快啲去入啲火箭炮電視機, 遲啲多人爭仲貴

2475017 發表於 2020-4-7 01:24

而家走嚟講數據,講科學,又4k又8k又1080, 如果乜都要數據支持,用到先買,你第一個賣走D array, 因為你隻耳仔都冇可能上到40k, 除非你喺外星人, 簡直係雙重標準

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/听觉
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 8000蚊以下家用投影機 + 幕

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。