alleelarry 發表於 2020-3-31 19:22

AskaLung@FB 發表於 2020-3-30 09:15
係post76已經有好多人講過netflix個atmos吾需要eARC就出到有損DD+atmos,2017年既LG電視已經可以由ARC出 ...

個人都好肯定 AMP 唔一定要有 eARC 先出到 ATMOS,重點在於 Netflix 肯唔肯出,我都係用 Sony X95G + Pioneer 901,有時得有時唔得,又試過出到 DD+ 7.1,無顯示 ATMOS,但感覺就跟 ATMOS 好相似,因為套 6 Underground 真係睇左好多次,有天空同無天空,係天堂跟地獄既分別!

小瑟 發表於 2020-3-31 22:01

901好似冇得SET OBJECT架勒....太耐我都唔記得了.

不如師兄試下REBOOT一次個AMP先, 試下得唔得先, 如果唔得就試埋REBOOT部TV丫~
有時部901用得耐冇 REBOOT都會傻傻地~
按實POWER制5秒REBOOT或蚊電10秒先係REBOOT呀~{:6_136:}

小瑟 發表於 2020-3-31 22:02

901好似冇得SET OBJECT架勒....太耐我都唔記得了.

不如師兄試下REBOOT一次個AMP先, 試下得唔得先, 如果唔得就試埋REBOOT部TV丫~
有時部901用得耐冇 REBOOT都會傻傻地~
按實POWER制5秒REBOOT或蚊電10秒先係REBOOT呀~{:6_136:}

manbbb 發表於 2020-4-1 00:38

小瑟 發表於 2020-3-31 22:01

不如師兄試下REBOOT一次個AMP先, 試下得唔得先, 如果唔 ...

好的,有時間試一試!
請問REBOOT等吾等如reset setting ?要吾要set過所有野?

AskaLung@FB 發表於 2020-4-1 09:16

小瑟 發表於 2020-3-31 22:02

不如師兄試下REBOOT一次個AMP先, 試下得唔得先, 如果唔 ...

用701揾左好耐都搵唔到SET OBJECT,應該 x01後嘅機冇得甘樣比你set

股巨肌 發表於 2020-4-1 17:21

之前我用Netflix 都唔得,岀唔到Dolby Atmos

之後我要用手機登入Netflix 網頁(係網頁)改番上網傳送速度(由自動改為,高)之後就出到,因為佢話出4k同出Dolby Atmos 一定要用最高或自動,但自動有機會錯⋯

manbbb 發表於 2020-4-2 00:35

股巨肌 發表於 2020-4-1 17:21
之前我用Netflix 都唔得,岀唔到Dolby Atmos

之後我要用手機登入Netflix 網頁(係網頁)改番上網傳送速度 ...

剛試,都係吾成功{:1_332:}

giskim 發表於 2020-4-2 06:59

我找到這頁(netflix 支援atmos 器材),是不是代表Sony 4K player UBP-X800M2 不支援Atmos?(我用X800M2 影音分家到安橋696)有沒有師兄用x800m2出到atmos?

wasiu13 發表於 2020-4-2 10:36

manbbb 發表於 2020-4-2 00:35
剛試,都係吾成功

如果你播碟冇問題出到Atmos, 就即部AMP正常先, 而Netflix出吾到, 好明顯係佢個source有問題..

可否分享一下, 你播邊套戲佢有寫"atmos", 而你又出吾到(點吾到燈), 好讓其他師兄都一齊試下,

如果大家都吾得, 即係吾關你d器材事...而唯一可做既, 就係send電郵去netflix問個究竟

點都好, 佢始終都係串流野, 亦解釋到實體碟總有優勝之處及其市場地位..希望解到師兄既疑慮{:6_136:}

P.S 係兩個禮拜前, 我睇過一套"五月天 人生無限公司"係有Atmos既, 但琴日再睇下又冇左喇..{:6_187:}

vincent369 發表於 2020-4-2 11:44

giskim 發表於 2020-4-2 06:59
我找到這頁(netflix 支援atmos 器材),是不是代表Sony 4K player UBP-X800M2 不支援Atmos?(我用X800M2...

SONY X800M2 內置Netflix app 唔支援 Dolby Atoms
https://community.sony.co.uk/t5/home-cinema-projectors-players/sony-x800m2-no-atmos-on-netflix-app/td-p/2697233
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7
查看完整版本: NETFLIX 出Dolby atmos問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。