bbocram 發表於 2020-3-15 23:00

SONY A8F, A9F, A8G, A9G HDR/Dolby Vision 亮度問題

各位 SONY A8F, A9F, A8G, A9G 用家,

請問你地本身睇 HDR/Dolby Vision 個時有冇覺得比較暗?{:1_332:}

你地有冇試過將 Gamma +1,Advance Contrast Enhancer 調去 "medium/high", 畫面亮就正常番?{:1_257:}

謝謝討論 {:1_347:}

ManHoWong@FB 發表於 2020-3-16 00:20

我都有咁既問題,我用A8G既 一日都係自己衰多手 左較右較 後來我將電視還原原廠設定 即時光返晒 仲光得淨tim 再睇返原廠亮度係最大 我再減返5-10格 正常返了 希望幫到你{:1_351:}

ManHoWong@FB 發表於 2020-3-16 00:22

而家有個經驗就係 一覺得唔對路就還原基本步 返去原始setting再微調{:1_351:}

bbocram 發表於 2020-3-16 01:14

ManHoWong@FB 發表於 2020-3-16 00:22
而家有個經驗就係 一覺得唔對路就還原基本步 返去原始setting再微調

請問你依家睇 HDR 係咩 setting ?{:1_344:}

神武光輝 發表於 2020-3-16 09:29

我將DV HDR同普通1080籃光碟,分三個設定!令外影碟機UB9000內,也可對HDR有不同設定,光暗選擇,所以冇問題,我用A9G

ManHoWong@FB 發表於 2020-3-16 23:07

bbocram 發表於 2020-3-16 01:14
請問你依家睇 HDR 係咩 setting ?

如圖

bbocram 發表於 2020-3-17 00:09

ManHoWong@FB 發表於 2020-3-16 23:07
如圖

我自己就亮度同對比度都較到最高, GAMMA +1 係最好, 進階對比度就楝中/高

師兄,有冇郁下個進階對比度? 由其係DV既時候

IatKongNg@FB 發表於 2020-3-17 06:48

我發覺會比普通視頻暗好多,唔知點解,因為我一般亮道只較三十左右,如果睇杜比vision ,機本身setting係推到最盡先致比較正常,不過我覺得會幾傷機,反而冇杜比visionD片正常D

AskaLung@FB 發表於 2020-3-17 08:22

IatKongNg@FB 發表於 2020-3-17 06:48
我發覺會比普通視頻暗好多,唔知點解,因為我一般亮道只較三十左右,如果睇杜比vision ,機本身setting係推 ...

我都有同感

bbocram 發表於 2020-3-17 17:50

我發覺會比普通視頻暗好多,唔知點解,因為我一般亮道只較三十左右,如果睇杜比vision ,機本身setting係推 ...

GAMMA +1 , 進階對比度就楝中/高 , 睇下有冇改善
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: SONY A8F, A9F, A8G, A9G HDR/Dolby Vision 亮度問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。