kimyiu1029 發表於 2020-3-14 03:06

奇難雜症: ARC 下睇電視只有720p

電視用緊LG 49ub8300, AMP 用緊Denon 1500H,以ARC 方式連接
平時睇電視直播既時候,打開denon 個app 先發現係出緊720p,但相反notebook--amp--tv 既時候個app 就正確show 到係out put緊4k
https://scontent-hkt1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/89361691_219504742500583_3904189769587884032_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_sid=b96e70&_nc_ohc=rhx6nYwpRJwAX-i1XsR&_nc_ht=scontent-hkt1-1.xx&oh=1d856df481fef02121b844afc5892dba&oe=5E932CD4

問題: 點解睇電視既時候會話output 緊720p{:1_260:}

yuppi 發表於 2020-3-14 03:08

其實你知唔知道你自己問緊啲乜嘢⋯

茶母 發表於 2020-3-14 11:02

你首先睇吓電視出咩解像先,

用ARC時電視只係將音訊經HDMI回傳落AMP度,

响呢個時候, AMP同電視理論上係冇視訊連接,

何況呢個時候處理視訊嘅只係電視而唔係AMP,

AMP出咩解像度係冇影響嘅

kimyiu1029 發表於 2020-3-14 13:53

茶母 發表於 2020-3-14 11:02
你首先睇吓電視出咩解像先,

用ARC時電視只係將音訊經HDMI回傳落AMP度,

按照個app 所講個input 係720p, 但電視直播格式都係用緊1080i i ,點解個app 會覺得個source(電視直播) 係720p呢?

dominickwok 發表於 2020-3-14 14:19

kimyiu1029 發表於 2020-3-14 13:53
按照個app 所講個input 係720p, 但電視直播格式都係用緊1080i i ,點解個app 會覺得個source(電視直播)...

電視根本冇 video 訊號經 ARC 去個 AMP 到,我估 720p 只係個 AMP 喺冇 video signal 下唧 default resolution
頁: [1]
查看完整版本: 奇難雜症: ARC 下睇電視只有720p

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。