ccfa_hp 發表於 2020-3-11 23:39

4K HDR vs 4K SDR

我發覺我部TV (Panasonic ex680) 4K SDR 的畫面是靚过 4K HDR,SDR D 色水感覺實D, HDR D 色水比較 虚, 同埋偏向灰,是否我不懂 HDR D setting (我用 defaut setting), 还是因為我的電視是入門級?麻煩晒大家 !

神武光輝 發表於 2020-3-11 23:49

呢D係功能問題,要同D高級機比較吓!

issachar 發表於 2020-3-12 00:01

HDR 係會有呢個問題... 有 d 電視要再較下 D 色水...

coffee430coffee 發表於 2020-3-12 00:11

因為用IPS面板所以比較灰,再加上預設嘅觀賞模式裡面D白平衡偏色,所以個畫質就冇咁靚(EX,FX,GX都有呢D問題)
你試吓睇HDR時,觀賞模式選“自訂”,睇吓會唔會好D

alleelarry 發表於 2020-3-12 00:13

還記得朋友提過,顏色不足既情況下,係加左味精後係頗討好既{:6_136:}

最近睇 nowTV 4K 足球,以 BT.2020 轉去 BT.709,後者顏色會鮮艷D,但回想起真實既草地唔應該係咁「綠」,本身解像度都有 4K,看似沒有分別,但仔細再睇,BT.2020 個對比高好多,即係比 BT.709 更加清!

純粹係講出個人感受,有錯的話請大家指正下!

lavi 發表於 2020-3-12 00:19

我用ex750睇4k HDR的設定

觀看模式 :真實影院(HDR)

背光99

對比度99

亮度-1

色彩50

色調0

清晰度0

色溫。暖2

色彩鮮明: 關

R2020色彩加強:關

自適應背光控制(最小-中)

其他選項:關

進階設定/對比度控制:關 /HDR Brightness Enhancer:關

色域:Rec.2020

伽瑪 2.2

比你參考一下!!

ccfa_hp 發表於 2020-3-12 00:30

謝謝各位 !

vincent369 發表於 2020-3-12 00:57

可以睇睇上次有師兄捉到FX800H (IPS 120Hz) setting...
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=310713&extra=page%3D1&page=2&mobile=2

hohodog900 發表於 2020-3-12 01:09

4K HDR 同 SDR嘅setting會唔同的,最好洗小小錢揾專業人仕調校一下,調完你會明白點解。

小瑟 發表於 2020-3-12 10:20

面板技術出HDR都會有分別, 同埋軟件係開頭岩岩出4K HDR碟時都會有分別, 依家2019年同今年的4K碟既調色成熟左都會比較好. 當然 LED同OLED, QLED都會有唔同既表現, 但數據上, 同埋真正畫面的"真實感"上, HDR都係會比SDR好好多, 你睇多一排4K HDR既片, 再叫你睇返 SDR既片, 你就會知個分別原來都好勁~{:12_836:} {:12_853:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 4K HDR vs 4K SDR

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。