josephpoon0506 發表於 2020-2-7 11:51

AMP與電視訊號干擾

之前屋企裝修, 新年前完工, 可以搬返入去住, 駁返晒所有野, 就開始有以下問題
1. 間中會聽到喇叭有好細聲既電流聲 (以前無)2. 我係Sony 9300D HDMI 4(ARC) 駁住部LX89 main out (arc), 開電視會開著amp, 我仲有駁左xbox, mytvsuper, x9s, switch 去部amp到..
當係amp由x9s/mytvsuper switch返去TV時, TV就會話訊號干擾, 無左TV既signal .. 我斷晒xbox, mytvsuper, x9s, switch呢d hdmi野.. 都係唔work .
我要斷左TV去AMP既HDMI先正常 .. 當插返.. 又會無左TV signals

請問大家有冇試過呢D情況 ?

Davidfwh 發表於 2020-2-7 12:09

請問師兄,是否一定要開ARC?有冇試過off咗ARC後,問題便得到解決?

wklie 發表於 2020-2-7 12:11

https://post76.hk/thread-32725-1-1.html

josephpoon0506 發表於 2020-2-7 12:49

Davidfwh 發表於 2020-2-7 12:09
請問師兄,是否一定要開ARC?有冇試過off咗ARC後,問題便得到解決?

ching 我都有想過off左個arc .. 唔識點OFF .. 我已經試過AMP main out (arc) 駁去sony 唔support arc既hdmi .. 但都會有干擾問題 .. 會見到電視畫面爛爛下咁 ..

josephpoon0506 發表於 2020-2-7 12:49

wklie 發表於 2020-2-7 12:11
https://post76.hk/thread-32725-1-1.html

thanks ching, de de聲我試下用你呢個方法先..

Davidfwh 發表於 2020-2-7 14:06

ching 我都有想過off左個arc .. 唔識點OFF .. 我已經試過AMP main out (arc) 駁去sony 唔support arc既hd ...

你入去你部Amp setting /HDMI/應該有CEC ON/OFF 比你選,你選OFF便可。

josephpoon0506 發表於 2020-2-7 14:24

Davidfwh 發表於 2020-2-7 14:06
你入去你部Amp setting /HDMI/應該有CEC ON/OFF 比你選,你選OFF便可。

ok thanks, 今晚試下先.. 最怕係off左arc .. 都仲係有干擾 {:6_129:}
頁: [1]
查看完整版本: AMP與電視訊號干擾

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。