maxyeung 發表於 2020-1-17 13:07

求援- Sony UBP-X700 音效解瑪問題~

各位師兄,想問問,我剛入左Sony UBP-X700,之前一直有大量藍光原盤電影儲響NAS,而家用X700都可以WIFI直讀NAS入面D片了,很方便。問題係,播ATMOS音效既片時,部DENON 1300 AMP 會認到係ATMOS,但播DTS HD片時,碟機響電視上係顯示DTS HD 7.1,但個AMP卻顯示Muilt in,但碟機AUDIO設定我已CHECK過好多次(播碟冇呢個問題),唔明點解,希望有師兄可指點一下小弟,謝謝。
另外想問多樣野,係咪響X700度播藍光原盤FILE時, 一定要CLICK入到最深層既STEAM目錄入面個M2TS檔先播到呢?因為之前部Pioneer BDP 140 同 電腦內既PowerDVD程式都可以響最表層目錄一按就播到片。

GARYKWONG@G 發表於 2020-1-17 13:25

提外話 如何X700 NAS 還要咩?硬件?

maxyeung 發表於 2020-1-18 01:50

原來開左音效增強,而家DTSHD解碼正常晒~

maxyeung 發表於 2020-1-18 01:51

GARYKWONG@G 發表於 2020-1-17 13:25
提外話 如何X700 NAS 還要咩?硬件?

你如果一直有NAS, 用X700就直接從WIFI讀取資料就得,冇另外野要加~

GARYKWONG@G 發表於 2020-1-18 11:29

maxyeung 發表於 2020-1-18 01:51
你如果一直有NAS, 用X700就直接從WIFI讀取資料就得,冇另外野要加~

我未有NAS 硬件 要買D咩機?

582 發表於 2020-1-18 12:19

請問X700可唔可以強制出dts?

maxyeung 發表於 2020-1-20 13:24

雖然小弟儲存左大部份都係BDMV檔(已內建了中文字幕),用X700經NAS Wifi播放完全冇問題,但播另一類mkv檔就出唔到字幕。
經呢幾日上網爬文後卒之搵到個方便軟件解決mkv字幕問題了。
https://blog.xuite.net/yh96301/blog/182604881-MKVToolNix%E5%B0%87%E5%BD%B1%E7%89%87%E8%88%87%E5%A4%96%E6%8E%9B%E5%AD%97%E5%B9%95%E5%90%88%E4%BD%B5
如果仲有師兄仲未解決不妨入去睇睇~

maxyeung 發表於 2020-1-20 13:25

582 發表於 2020-1-18 12:19
請問X700可唔可以強制出dts?

我唔知何謂強制,你套片有dts effect 咪自然有囉~

maxyeung 發表於 2020-1-20 13:35

GARYKWONG@G 發表於 2020-1-18 11:29
我未有NAS 硬件 要買D咩機?

呢類型既野, 同埋另買硬碟及電腦基本知識。

Synology DiskStation DS218+

issachar 發表於 2020-1-20 13:51

maxyeung 發表於 2020-1-20 13:24
雖然小弟儲存左大部份都係BDMV檔(已內建了中文字幕),用X700經NAS Wifi播放完全冇問題,但播另一類mkv檔就 ...

要攪過條片真係煩爆... {:6_129:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 求援- Sony UBP-X700 音效解瑪問題~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。