MDLP 發表於 2020-1-5 16:51

LoMichael@G 發表於 2020-1-5 15:43
D AV Amp 厰成日玩數字遊戲,又話per channel 有百幾二百火,睇真D原係用一個 channel 1 Khz 計,重要 10%...

市場祗有O&P係用classD
其他都係AB類
喺一個机箱內
要有十、九幾聲道
喺散熱同效能上
classD係最可行方案
見依家好多active嘅studio monitor
都行classD就知
當然hiend嘢以過萬圓per CH就唔會考慮

MDLP 發表於 2020-1-5 16:54

小邪ktm 發表於 2020-1-5 08:23
對於我呢啲入門級嘅人,如果我係樓主,我都會先入部2聲道amp,唔係話音質可以提升好多,係音樂感會比同價位avm ...

樓主上面話3~4K筆直

issachar 發表於 2020-1-5 19:44

小邪ktm 發表於 2020-1-5 08:23
對於我呢啲入門級嘅人,如果我係樓主,我都會先入部2聲道amp,唔係話音質可以提升好多,係音樂感會比同價位avm ...

如果祗係間中聽下歌, 我反而覺得攪下而家套機先... 真係唔夠先影音分家... 兩套機真係比較麻煩...

hugo0541 發表於 2020-1-5 20:20

我早年買咗AUDIOSPACE.MINI-2當年老闆介紹呢部機可接駁影音睇戲,亦可獨立接駁到前置(我用KEF L50)CD機Pioneer. PD70AE接至MINI直接聽歌。比起以前用環繞機聽歌簡直冇得比。咁樣可以用一對前置做晒睇戲聽歌。

小邪ktm 發表於 2020-1-5 20:34

hugo0541 發表於 2020-1-5 20:20
我早年買咗AUDIOSPACE.MINI-2當年老闆介紹呢部機可接駁影音睇戲,亦可獨立接駁到前置(我用KEF L50)CD ...

師兄,我都好鐘意膽味,不過駁AV會唔會唔夾?

LoMichael@G 發表於 2020-1-5 22:52

如果祗係間中聽下歌, 我反而覺得攪下而家套機先... 真係唔夠先影音分家... 兩套機真係比較麻煩...
...

絕對贊同,有無試吓系統 D setting 可以再提升音色例如轉吓LX 500 d filter, direct。重有amp,喇叭,BDP 煲熟未?

king.z331 發表於 2020-1-6 02:40

...

我都認同,雖然分家係最好選擇,但對於我地啲新手,玩好部機已經有好明顯效果,將來玩到滿足唔到咪分家,我相信大部份新手都係咁玩上去,同埋而家中階以上新機已經好有水力,比起以前好大改進

今日試過換下線,改左少少擺位,一開好奇怪,再用收音咪重新收過音,微調一下設定,感覺比之前好聲左,遲下升級線材,會更上一層

wmtam 發表於 2020-1-6 11:52

之前15年我都係av amp pre-out 後級推前置喇叭, 依家無啦, 因為當時唔識得點樣set 部av。
用 pure direct 啲聲好沈, 背景聲又冇曬, 相信大家都有同感, 比起2CH真係差好遠, 尤其d尾音, 共鳴全cut。
自從學懂微調, 我用番Auto, 即係影視部份"着番”, 跟住d尾音就番晒黎, 有無後级都差不多。
Denon CD setting
pure direct                              auto
             audio surround parameter-sub
off                                          on
                  audio -restorer
high                                          off
               audio dynamic EQ
off                                          off
                  audio-dynamic vol
off                                          off
                      general econ
on                                             on
還有要注意speaker manual setup
crossover 要試下加減
及2ch playback large / small

至於駁後级, 可試下用 Zone3 preout, 這個設定會把 AV amp 变成純 pre-amp, 不單無影視, 連遙控器嘅setup掣都無埋, 只有Volume 同轉channel。
咁樣聽歌呢相信係最完美嘅方法, 不過電源線、rca線、插頭同fuse的配搭就变得十分重要, 因為連高/低音都無得較。

小小分享 請賜教
         {:1_254:}

frankpoon 發表於 2020-1-8 00:24

你部Onkyo 840的可玩性都唔錯,起馬有得玩Bi-amping. 其實好多師兄已經講了晤少好建議。玩影音靚聲既基本概念一定要將器材的潛能發揮到淋灕盡致! 而呢個過程係漫長的,唔係一下子就有,反而係好似你扭毛巾甘,扭下又出水,再大力D又出水。

frankpoon 發表於 2020-1-8 08:44

我玩咗甘耐都仲係AV amp (Onkyo 5010) bi-amping. 聽歌睇戲。你唔加2ch都可以好多野做。
如換電源線,加電源處理器,換fuse, 換訊號線等等
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7
查看完整版本: AV Amp點可以改善2CH聽歌

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。