yhm88 發表於 2019-12-26 10:47

Onkyo 5010

昨天突然有晝冇聲,試過插headphone 都係冇聲,解碼冇DTS-HD 顯得示, 請問是否解碼部份壞咗了?
值唔值得拿去維修?怕維修太耐過年冇機用
謝謝

Davidfwh 發表於 2019-12-27 10:57

9 成壞咗份Surround module, 因為我試過幾次。如果過咗保養,小弟建議樓主換機好過。一來,換成份Surround 冇幾千蚊走唔甩,二來換完只有額外保養3個月,不幸又壞又要再比錢。但買新機有一年保養又有齊最新技術,咁是否換新機好D?

HIFIwong 發表於 2019-12-27 11:09

師兄唔好彩!如果係2018年前壞冇聲代理可以唔洗錢幫你整,今年壞我估修理起碼2000蚊,你可以試下部機後級有冇聲,即係用佢6.1輸入放大,如果正常做後級都好啦

yhm88 發表於 2019-12-27 23:16

Davidfwh 發表於 2019-12-27 10:57
9 成壞咗份Surround module, 因為我試過幾次。如果過咗保養,小弟建議樓主換機好過。一來,換成份Surround 冇 ...

師兄有道理,制式都落後曬,整呢都無謂,有藉口迫自己買機玩atmos
謝謝

yhm88 發表於 2019-12-27 23:23

HIFIwong 發表於 2019-12-27 11:09
師兄唔好彩!如果係2018年前壞冇聲代理可以唔洗錢幫你整,今年壞我估修理起碼2000蚊,你可以試下部機後級有 ...

雖然話當年機件有問題,乜原來2012機種可以保到2018,咁代理都算負責任,唔好話$2000,就算$1000都無謂,始終冇新制式,AV嘢就係冇價值。
多謝師兄意見

HIFIwong 發表於 2019-12-27 23:56

師兄客氣!我係覺得話哂5010都係當年頂班機用大環牛w數勁,如果後级仲用到又有地方放兩部機就可以不用浪廢一部好機!

yhm88 發表於 2019-12-28 00:11

HIFIwong 發表於 2019-12-27 23:56
師兄客氣!我係覺得話哂5010都係當年頂班機用大環牛w數勁,如果後级仲用到又有地方放兩部機就可以不用浪廢 ...
真係冇地方啦,已經有部aragon 後級加部前級,又有部讀唔到SACD Sony 777 當收藏品,鬼咁多部機,所以玩AV 一出新制式,就要接受用到即係唔值錢嘅器材。自己都因為唔想浪費,部5010重用得,先唔捨得換機玩atmos, 現在反而好了可以買新機

HIFIwong 發表於 2019-12-28 00:53

冇地方放就冇計了,都恭起師兄有新機玩{:1_259:}

NickVong@FB 發表於 2019-12-28 07:24

同樣係要比錢,一邊係要等同用舊機,一邊係即刻用新機,部機壞左,連批文都可以易出啲,仲洗林?

yhm88 發表於 2019-12-29 11:41

NickVong@FB 發表於 2019-12-28 07:24
同樣係要比錢,一邊係要等同用舊機,一邊係即刻用新機,部機壞左,連批文都可以易出啲,仲洗林? ...
師兄呢句"部機壞左,連批文都可以易出啲",我地有家室之人真係發出會心微笑,的確容易好多,出師有名,終於等到呢一天- 壞機
頁: [1] 2
查看完整版本: Onkyo 5010

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。