大玩偶 發表於 2010-2-22 10:24

變焦 定 定焦好 ?

我對呢d 野完全唔識...

有冇師兄可以教....

邊種鏡易上手易用d ?

Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS
HK$4,780

有冇師兄可以講解俾我知....
係點解釋 ... 點睇d 分別...

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM
HK$4,350

2 支邊種好用 ?

sanger 發表於 2010-2-22 10:42

以我所知mm就係你可以變焦既距離, f/ 係代表個光圈可以去到幾多

Raphael 發表於 2010-2-22 10:44

視乎你打算如何影相

Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS>> 天涯鏡, 近又得, 遠又得, 但記得呢支鏡成像麻麻, 適合去旅行 / 影活動 (注意: 比鏡只可用於 aps-c 相機, 唔可以用 full frame)
Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM>> 微距鏡, 多數影細小物品 (例如玩具, 花, 昆蟲), 亦見過功力高既師兄用嚟影人 ; 唔適合影風景

jackiewong518 發表於 2010-2-22 10:48

變焦=zoom lens
定焦=人肉 zoom lens...(自己行前行後)

要質素....一定係定焦靚....光圈都大0的....因為構造比較簡單
18-200 係變焦距離....最 wide 有 18 ....tele 有 200....記得乘返 1.6 (APS-C 機)
F/3.5~5.6 就係可用最大光圈.....18mm時....最大光圈為 3.5....200mm時....最大光圈為5.6

百微係定焦鏡....如果你買一枝鏡既話....我會覺得18-200 一定好0的....
如果初初買機....買枝 18-200 玩....可以 cover 晒成個 range....

大玩偶 發表於 2010-2-22 11:37

我想影

一般生活照 ( 影人 .. 影物件咁 )

出街影下花 .( 景深呢種效果 ...)

影下風景....或者夜景 .... ( 要清同 wide )

用定焦 or 變焦岩 ?

有好邊支鏡好用 ?

另外....單鏡點樣玩light( 即係用電洞 or 光畫字 )

PP-HK 發表於 2010-2-22 11:47

2枝都唔岩你用。18-200成像麻麻光圈唔夠大; 100macro係微距鏡, 風景人像都唔岩駛, 你鍾意影花影蝶先再諗佢。

變焦鏡方便d, 但成像要有取捨; 定焦鏡成像好d同輕d, 但要換鏡就麻煩d。

如果你預得呢個budget, 17-40夠你用, 雖然佢光圈唔算大但恆定4影人影境都夠, 佢既優點係最近對焦距離夠近, 可以打下macro。我唔知你用乜機, 17-40唔係efs鏡將來上 FF都用得番。加枝平平地既85/1.8或50/1.4, 人像都COVER哂。

另外, efs有枝新鏡好似係15-85都應該ok, 不過唔算抵買。

光畫好易做, 夜晚黑麻麻時, 收光圈慢快門, 攞枝電筒畫, 試多幾次就曉。

Raphael 發表於 2010-2-22 11:47

24-70 2.8L.........

radhk 發表於 2010-2-22 11:50

5# 大玩偶

>> 一般生活照 ( 影人 .. 影物件咁 )
定焦 or 變焦都得. 定焦就靚d. 變焦就方便d.

>> 出街影下花 .( 景深呢種效果 ...)
定焦好d.

>> 影下風景....或者夜景 .... ( 要清同 wide )
以你提議果兩枝來講, 變焦好d.

>> 用定焦 or 變焦岩 ?
唔同情況, 各有各好. 兩枝都買都無衝突既. 如果只係買一枝就變焦啦, 始終方便先決, 影出來差d都無咩所謂.

UncleAlex 發表於 2010-2-22 11:50

我想影

一般生活照 ( 影人 .. 影物件咁 )

出街影下花 .( 景深呢種效果 ...)

影下風景....或者夜景 .... ( 要清同 wide )

用定焦 or 變焦岩 ?

有好邊支鏡好用 ?

另外....單鏡點樣玩light( 即係用電洞 or 光 ...
大玩偶 發表於 2010-2-22 11:37 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Ching

17-40f/4.0或 16-35 f/2.8 mkII {:6_193:}

除左影遠景外{:6_122:}

喱2支鏡都好用喎{:6_237:}

阿定 發表於 2010-2-22 12:24

提提樓主,KIT鏡跟的 18-55,自己再買55-250,係平過你買 18-200,果range仲大左,不過就變左兩技鏡,無咁方便,不過平時用好少用到55以上,所以變相平時會更輕考!
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 變焦 定 定焦好 ?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。