dreamstone 發表於 2019-11-19 20:50

Samsung 49 吋 Q60r 自動開機問題

本人剛入手三星49Q60r, 發現有一個問題,當使用 remote關機時,有十分之一機會部電視會在關機後一分鐘左右自動開機,呢個現象不是次次發生,大約十次有一次,在台灣的 mobile01討論區見到有台灣的師兄也有同樣的經歷,不過多次找三星維修也解決不到,請問有沒有師兄有同樣問題?

小瑟 發表於 2019-11-19 21:57

會唔會同hdmi cec有關???

dreamstone 發表於 2019-11-19 22:13

沒插 HDMI, 只插天線也會出現呢個情況, 應該唔關事

FrancisChan@FB 發表於 2019-11-21 21:08

同師兄情況一樣,間中會自我開機。遙控熄機入房訓覺,佢自己着住開左成晚。。。

nolun 發表於 2019-11-22 09:32

我係用Q80, 就未試過發生自動開機問題, 是否set 左時間制開機?好大問題係軟件問題, 向samsung 反應下

W204 發表於 2019-11-22 09:36

有冇睇過第一戒?果套戲有解釋

Jazzgd1 發表於 2019-11-22 09:40

W204 發表於 2019-11-22 09:36
有冇睇過第一戒?果套戲有解釋
https://youtu.be/-ucrELzaMwY27分鐘左右
PS 我早排都有同樣問題,呢排冇事了(三星)

chandy 發表於 2019-11-22 09:41

AI 嘢有自己思想{:1_260:}

睇下鄰居係咪用Samsung tv

FrancisChan@FB 發表於 2019-11-22 14:16

尋晚send e-mail去三星,今日就覆我聽日23號叫師父上黎更新firmware (有效率,讚)。到時睇佢裝完有冇改善

dreamstone 發表於 2019-11-22 17:28

FrancisChan@FB 發表於 2019-11-22 14:16
尋晚send e-mail去三星,今日就覆我聽日23號叫師父上黎更新firmware (有效率,讚)。到時睇佢裝完有冇改善 ...

師兄,等你報告
頁: [1] 2
查看完整版本: Samsung 49 吋 Q60r 自動開機問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。