Kekkek 發表於 2019-10-28 13:47

請教一下AV後級

主力睇戲及打機, 聽歌只限SPOTIFY, 現有5.1器材如下:
前級AV7701
後級CROWN XTI2000 X 3
前置Sonus Faber Venere 3.0
中置Sonus Faber Venere Center
後置雜嘜
重低音Sunfire HRS12

因環境所限暫不會安裝天花喇叭, 裝修後再算, 所以AV前級可換可不換住.
現想改用以下方式換後級
Option 1 - 2CH + 5CH
Option 2 - 2CH + 2CH + 2CH
Option 3 - 7CH

預算4萬左右, 那個OPTION較好及有無後級推介? 全新或二手也會考慮, 謝謝

MDLP 發表於 2019-10-28 19:54

先換走隻hrs12

matt88p 發表於 2019-10-28 20:37

Sonus Faber + crown 呢個組合真係好少見
呢隻喇叭音樂感都幾好之前我有朋友用!!

Kekkek 發表於 2019-10-28 22:58

matt88p 發表於 2019-10-28 20:37
Sonus Faber + crown 呢個組合真係好少見
呢隻喇叭音樂感都幾好之前我有朋友用!!...

對之前是用JBL , 換左venere之後就想搞埋個後級,希望聽下大家有咩推介

gsir 發表於 2019-10-29 12:19

師兄我當年都係 CROWN XTI2000 X 3

換過幾隻7聲道 最後上左LYNGDORF SDA 2400*3
底靜 分析力高力道只夠猛 我換完連D天花都換埋用佢推
應該剛好係你個價位內

可惜代理陳列室剛剛結業 你想試聽可以搵我
https://post76.hk/thread-279277-1-1.html
你可以參考下 我之前出的THREAD
用到依家都好滿意

Kekkek 發表於 2019-10-31 20:36

謝謝. 會參考一下, 暫時打算入LEXICON RX-7, 價錢都叫係射程內, 再上網爬下文先.
頁: [1]
查看完整版本: 請教一下AV後級

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。