supermak 發表於 2019-10-24 10:01

NAS入面的4K片應該點駁去電視到播呢?

話說正打算買部NAS SAVE用5D4拍既4K片...得閒係電視到回味下.....

點知一睇....公認最好既牌子synology係無HDMI....
得QNAP先有HDMI...但評價太差又唔想考慮佢.....

想請教下如果真係買synology DS418play
應該要點樣駁先可以順暢地去播放入面既4K片?

電視係LG C9

感激解答~~

bigstomach 發表於 2019-10-24 10:29

电视接网线,访问NAS入面的文件,一般都支持DLNA协议可以读取。唔得的话就买个盒子,软件播NAS的文件

supermak 發表於 2019-10-24 11:01

bigstomach 發表於 2019-10-24 10:29
电视接网线,访问NAS入面的文件,一般都支持DLNA协议可以读取。唔得的话就买个盒子,软件播NAS的文件 ...

唔該師兄....

咁接LAN線的話....係咪係電視上開網頁去登入NAS再去播??

如果LAN線唔得就要買盒子....<-SORRY師兄....咩盒子......求講解~~~

{:1_347:}{:1_347:}{:1_347:}{:1_347:}{:1_347:}{:1_347:}{:1_347:}{:1_347:}{:1_347:}{:1_347:}

lilomayy 發表於 2019-10-24 13:02

媒體播放機幫到你,e.g. zidoo z9 ,egreat a5等等

bigstomach 發表於 2019-10-24 15:07

supermak 發表於 2019-10-24 11:01
唔該師兄....

咁接LAN線的話....係咪係電視上開網頁去登入NAS再去播??

唔系电视的网页浏览器,电视入面有媒体浏览器,入去可以搜到局域网的NAS,一般格式都支持。但我觉得买个播放器好用D,芝杜,小米之类几百蚊就满足你需求。

supermak 發表於 2019-10-24 15:36

bigstomach 發表於 2019-10-24 15:07
唔系电视的网页浏览器,电视入面有媒体浏览器,入去可以搜到局域网的NAS,一般格式都支持。但我觉得买个 ...
如果係SONY部X700 可以嗎?

因為都打算買部4K機.....

如果可以....即係插LAN線入X700....由X700去讀NAS既FILE出去電視....岩唔岩呢?

supermak 發表於 2019-10-24 15:37

lilomayy 發表於 2019-10-24 13:02
媒體播放機幫到你,e.g. zidoo z9 ,egreat a5等等

唔該師兄....咁SONY X700可以做到用樣效果嗎?

raylee 發表於 2019-10-24 16:22

QNAP 做nas 播片/歌一流

你用過未先?唔好先入為主信曬d 評價

supermak 發表於 2019-10-24 16:32

raylee 發表於 2019-10-24 16:22
QNAP 做nas 播片/歌一流

你用過未先?唔好先入為主信曬d 評價

未呀....所以我GOOGLE搵料...搵親都係鬧既.....一係就話佢硬件一流軟件九流又難用....

我其實唔太識既.....希望師兄可以詳細講解一下...{:1_347:}

小瑟 發表於 2019-10-24 16:39

呢d play都係方便大家用apps去串流返d片, 等大家可以小左個硬件去做咁~

頁: [1] 2
查看完整版本: NAS入面的4K片應該點駁去電視到播呢?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。